Az ingatlanadó igazságtalan

2009. május 10. 16:30 Bethlenfalvy Gábor

Az ingatlanadó nem úgy általában igazságtalan, hanem itt és most, Magyarországon. Egy új közteher bevezetésekor nagyon is figyelembe kellene venni a „néplélek" aktuális állapotát. Különösen fontos ezt hangsúlyozni ezekben a napokban, amikor a kormány a jelek szerint elszánta magát az ingatlanadó bevezetésére, az ellenzék pedig sokatmondó hallgatásba burkolózik ebben az ügyben.

Egy korábbi bejegyzésben már utaltam arra, hogy különböző országokban más és más szabályokat érezhetnek igazságosnak, méltányosnak az emberek; Németországban például ellenszenves ötletnek minősülne, ha fizetni kellene az autópályák használatáért, míg nálunk alapvetően senki sem háborodik fel ezen. Magyarországon az ingatlanadó bevezetésekor támadhat hasonló ellenérzés. Ami feltehetően nem a nyílt felháborodásban, hanem - megint csak a magyar néplélekből következően - csendes szabotázsban, a kiskapuk elszánt keresésében és az egész hazai adórendszer legitimitásának további gyengülésében fog megnyilvánulni.

Mi is a baj tehát az ingatlanadóval - itt és most, Magyarországon?
Három a magyar igazságtalanság:

Egy

Józan magyar ésszel fel nem fogható, miért is kellene most adót fizetnem valamiért, amit valamikor az adózott jövedelmemből vásároltam, és/vagy (forgalmi)adózott anyagokból építtettem, és ráadásul illetéket is fizettem utána. És tettem mindezt akkor, amikor - illetve annak tudatában, hogy - mindezzel már teljesítettem hozzájárulásomat a közterhekhez. Milyen alapon nyújtaná most a kezét az állam, hogy bocsi, de kellene még egy kis pénzt befizetni...? Az igazságérzetünknek az felel meg, ha én erre azt mondom: bocsi, de erről nem volt szó. Próbáljanak pénzt kérni esetleg azoktól, akik csak ezután szerzik meg egy-egy ingatlan tulajdonjogát. Vagy azoktól, akik valamilyen jövedelemtermelésre használják az ingatlanjukat. De hogy én fizessek valamiért, csak azért, mert az a dolog VAN? Ugyan már!

Jó, számos helyen bele lehet kötni ebbe a gondolatmenetbe, lehet külföldi példákra hivatkozni, vagy arra, hogy az ingatlant nehezebb eldugni (azaz könnyebb adóztatni), mint a jövedelmeket stb. Lehet ellenérveket találni - de vajon érdemes-e? A magyar adórendszernek éppen az a fő baja, hogy szinte semmi köze nincs a magyar ember igazságérzetéhez. Ez a rendszer nem azon alapul, hogy a magyar ember milyen módon, milyen értékben és arányokban érzi méltányosnak és igazságosnak a közterhekhez való hozzájárulást, hanem mindenféle elvont modelleken, spekulatív számításokon. Ezek után nem kell csodálkozni azon, hogy a magyar ember az adóztató államban legyőzendő ellenséget lát (és ezt az érzést csak táplálják a negyven éves államszocialista diktatúrában, sőt, a korábbi évszázadokban felhalmozódott történelmi tapasztalatok is).

Kettő

Az a helyzet, hogy ma a Magyarországon általánosan elterjedt meggyőződés szerint ingatlant birtokolni jó dolog. A rendszerváltás után tömegek vásárolták meg lelkesen korában állami (önkormányzati) tulajdonban lévő lakásukat; valószínűleg nagyon elegük volt a köztulajdon ideológiájából és siralmas gyakorlatából. Tudjuk, hogy eközben sok más országban az emberek prímán megvannak azzal a tudattal, hogy egész életen át ingatlanbérlők maradnak. De ez még nem ok arra, hogy államunk vezetői arra fordítsák energiáikat, hogy meggyőzzék a magyarokat: tévednek, nem tudják, mi a jó nekik. Inkább azon kellene munkálkodniuk, hogy a kialakult értékrendhez igazodó intézkedéseket hozzanak.

Az ingatlantulajdonlás túlzott arányai ellen a szokásos ellenérv az, hogy ez gátolja a munkaerő mobilitását: a munkanélküli szabolcsi lakos nehezen költözik Győrbe, hiába kínálnának neki ott állást, hiszen „röghöz köti" a lakástulajdon. Egyszerűbb lenne a bérletet felmondani az egyik településen, újat kötni a másikban... És tegyük hozzá: így, a költözés ösztönzésével lehet egyszerűen és hatékonyan szétzilálni a helyi társadalmakat, elszakítani a helyi kötődéseket, fölborítani a családi, rokoni kapcsolatokat. Ez lenne a cél? Ne az ingatlantulajdont sarcolja meg, ne a lakosságot próbálja nevelgetni az állam, hanem azon szíveskedjék fáradozni, hogy mondjuk Szabolcsban is érdemes és lehetséges legyen élni; legyen munka, erősödjenek a helyi piacok, a helyi közösségek.

Három

Léteznek Magyarországon jelentős társadalmi csoportok, amelyekkel szemben különösen nagy méltánytalanság lenne az általuk lakott ingatlan megadóztatása. Azokra a családokra gondolok, amelyek felmenői a második világháború előtt a középosztályhoz tartoztak, s ehhez mérten meg is gyötörték őket a szovjet megszállás, illetve a kommunista hatalomátvétel után. E családokban jószerével az egyetlen megmaradt érték lehetett (szerencsés esetben) az ingatlan, amelyben éltek. Városaink történelmi negyedeiben, Buda zöldövezeteiben ma is számos sokan élnek olyan szerény fizetésből élő többgyermekes értelmiségiek, tanárok, orvosok, nyugdíjasok, akiket soha senki nem kárpótolt a családjukat ért durva történelmi méltánytalanságokért, és akiknek jelenlegi, illetve közelmúltbeli jövedelme soha nem tenné lehetővé egy olyan ingatlan megvásárlását, amiben most élnek. És feltehetően egy értékarányos ingatlanadó elviselhetetlen teher lenne a családi költségvetésben.

Őnekik mit üzenne az ingatlanadó bevezetése? Azt, hogy ha nem bírják kinyögni az adót, húzzanak a francba egy betonlakótelepre? Ezzel aztán tényleg lehet híveket szerezni egy „új és igazságos" adórendszernek...

Hozzászólások:

Vendéan (dszg) 2009. május 12. 17:05:07

tökéj, egyetértek, végre egy kis megerőstés, hogy nem én vagyok a hülye, amikor ilyesmikkel hozakodom elő.
vastagbor.blog.hu/2009/05/12/bajnai_villantott

fincike 2009. május 12. 19:41:45

„az ellenzék pedig sokatmondó hallgatásba burkolózik ebben az ügyben.”

Ez már így nem aktuális!
Javítva lesz?

fincike 2009. május 12. 19:54:03

Azért nagyon jó a poszt, egyetértek vele!
„De ez még nem ok arra, hogy államunk vezetői arra fordítsák energiáikat, hogy meggyőzzék a magyarokat: tévednek, nem tudják, mi a jó nekik.”
Tipikus baloldali hozzáállás: majd ők megmondják, mi jó a népnek.

(viszont jó lenne, ha megoldanátok azt a problémát, ha nem jól, vagy elfelejtem beírni az ellenőrző karaktereket, akkor a hsz. ne szálljon el a semmibe, hanem pl. egy piros figyelmeztető jelenne meg, hogy pótoljam!!!)

Bethlenfalvy Gábor 2009. május 12. 22:03:18

Tényleg, az ellenzék megszólalt az ügyben. Mint régivágású újságíró, visszamenőleg nem javítok már bele az eredeti szövegbe (ezzel pl. a te hozzászólásod is érthetetlenné válna, fincike), de ezúton jelzem: észleltem, hogy az idő túlhaladt ezen a mondaton.
Köszi a hozzászólást!
(A technikai észrevételt továbbítom az illetékesnek.)

Kri. 2009. május 13. 0:00:47

Jó cikk.

A bérléssel itthon csak az a gond, hogy talán egyedül a „tanácsi” lakások voltak azok amik fixnek számítottak, amiket megérte kifesteni, kicsempézni, szó szerint belakni.

Az összes többi bérlemény bizonytalan (akármikor kirakhatják az embert - nincsenek 10-20 éves szerződések, akármikor a csillagos égbe szöket a bérleti díj, az ember nyakában liheg a tulaj ráadásul mindez illegálisan, mindenféle jogi garancia nélkül).

Ezzel szemben előbb bejött a sok megvásárolható tanácsi lakás majd később a már megfizethető lakáshitel (először forint alapon állami kamattámogatással, később a deviza) ahol a havi törlesztőrészlet alig vagy egyáltalán nem haladta meg az ugyanolyan, ugyanakkora lakások bérleti díját.

Volt olyan ember aki ha hitelhez jutott nem a 20-30 éves eladósodást választotta? (Mi is 90% hitelből vettük meg a lakásunkat)

Hát ezért ilyen magas még a magántulajdonú ingatlanok aránya. Ki választja a bizonytalanságot amikor a biztonságot is választhatja?

Rob 2009. május 14. 13:14:17

Még egy további szempont:
Az ingatlanadó azt büntetné, aki a jövedelméből házat, lakást vesz, azt karbantartja, megőrzi - azaz a jövőhöz tesz hozzá, az elkövetkező nemzedékeket (is) gazdagítja. Aki a jövedelmét elbulizza, léha szórakozásokra, luxusutazásokra költi - azt nem éri ilyenfajta büntetés. (Legalábbis nagyonfüggetlen és nagyonszakértő kormányunk magyarországkitaláló szándéka szerint.)

mr hicks 2009. május 16. 2:36:12

1. Ez az első bejegyzésem a portálon, hajrá, jók vagytok.

2. A cikkel nem értek egyet.

Ad 1. Az emberi igazságérzet szerintem általában „ellenségként” tekint az adókra, szebben fogalmazva minimalizálandó költségként, ezzel nincs semmi baj, és nem magyar sajátság. A baj inkább az, hogy itthon az adócsalás elfogadott, nem normális dolog számlát kérni, különösen eklatáns példa a cikkben érintett építőipar, ott ugyan egyszer sem szokás adózni az építkezésen dolgozóknál. Ugyanakkor egy általános érvényű ingatlanadót elméletben mindenki a tehetőssége után fizet, amely például nálunk boldogabb országokban azzal van fűszerezve, hogy az ingatlan adó nagyságát levonhatod a személyi jövedelemadódból, amely kifejezetten teljesítményre ösztönöz, és ezzel kíváncsi vagyok, kinek az igazságérzete ellenkezik.

Ad 2. Nem vagyok híve az állami programoknak, nem hinném, hogy aktív állami eszközökkel jobbá lehet tenni a szabolcsi cigánysorok helyzetét - amennyiben viszont a jövedelmek terhét sikerül csökkenteni egy vagyon alapú adó bevezetésével, az bizonyára az aktív rétegek szélesítését, támogatását segíti, amely viszont hosszú távon az egész társadalom egyértelmű érdeke. Sokkal inkább legyen az állam feladata a hatékonyság növelése, akár a mobilizáció által - optimistán azt mondom, hogy túl kis ország vagyunk, hogy egy belföldi átrendeződés érdemlegesen változtasson a helyi közösségek stabilitásán - szkeptikusan pedig azt, hogy túl kis ország vagyunk, hogy a mobilitás segítsen a gazdasági hatékonyságon, de bár úgy lenne.

Ad 3. Szerintem pontosan ilyen helyzetben vannak azok, akik a Rákosi-, Kádár-rendszer alatt jutottak páthűségért olyan nagyértékű ingatlanhoz, amit ma már kisnyugdíjasként alig bírnak fenntartani. Ez igazságos? Aki egy vidékre deportált orvos Andrássy úti 200 nm-es lakását megkapta megbízható ÁVH-sként, azt most hagyjuk békén, mert megérdemelte? Nem gondolnám.

3. Végül önmagamat cáfolva én sem gondolom, hogy egy ingatlanadó bevezetése optimális megoldás lenne a Magyarországot szorító fiskális kényszerre, de én a problémát nem a néplélekben látom, hanem a gyakorlatban -szerintem kivitelezhetetlen korrupció, vagy legalábbis horribilis szakértői költségek nélkül.

4. Az ellenzék tényleg megszólalt, de bár ne tette volna. Szerintem is nagyon rambós, hogy a kormány szemébe mondják, hogy felesleges elmélyülni, ők úgyis lesöprik - csak ha minden épeszű dolgot lesöpörnek, mi marad?

Na üdv minenkinek

Mr Hicks és a klasszikusok

Sági Csanád 2009. május 16. 5:46:35

Az ingatlanadó egyértelműen kivitelezhetetlen hazánkban. Minden házra kiszabnak majd egy összeget, amit saját pénzen, „haverral” felül lehet bíráltatni. Erről szól.

Most már a nagy ellenállás hatására puhult a javaslat. Kíváncsian várom a következő sarc-javaslatot. Amiből megint csak a „haver” jár jól.

Kerub 2009. május 16. 16:58:08

mr hicks 2009. május 16. 2:36:12

„Az emberi igazságérzet szerintem általában „ellenségként” tekint az adókra”
Úgy általában az emberi igazságérzet biztos nem. Az ingatlanadóval az a baj, ami már egy korábbi sarccal is volt. Nézzük.
Amikor tervezték a FER (tandíj) bevezetését, akkor a kezdeti verzió arról szólt, hogy _mindenki_ fizet. Vagyis azok is, akik már a képzésben vannak. Sőt, valamelyik elmebeteg az utóbbi 10 éven belül diplomázott, utólag fizető értelmiségieket vizionált a magyar földre. Azzal is az volt a baj, hogy én, aki egyetemre járok, be tudom mutatni a szakfelvételi engedélyemet, melyen hatalmas betűkkel olvasható: ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT.

Ha egyszer engem felvettek finanszírozott képzésre, lehúztam két évet, majd rámverik, hogy „mostantól akkor is fizetsz, te sötétben bujkáló”, akkor lehet, hogy beléptem volna a magyargárdába.

Nem ugyanez az ingatlanadó. Hasonló. Mert abban a házban élek, amit dédnagyapám építtetett, bár nekem egy vasam nem lenne arra, hogy ha valaki elveszi, akkor ugyanilyet építsek. Akkor most hogy is van?

„Aki egy vidékre deportált orvos Andrássy úti 200 nm-es lakását megkapta megbízható ÁVH-sként, azt most hagyjuk békén, mert megérdemelte? Nem gondolnám.”

Ez azért elég szűk réteg. A probléma felvetése pedig sokkal messzebbre vezet (kárpótlások, történelmi teher, GYF is egy egykori deportált telkén lakik stb.)

„csak ha minden épeszű dolgot lesöpörnek, mi marad?”

Tandíj, ingatlanadó... Ép ész???

mr hicks 2009. május 17. 14:24:01

Kerub 2009. május 16. 16:58:08


Hm, hangsúlyozom, az ingatlanadó szerintem sem szükségszerű, igen, a szempontjaid teljesen jogosak - de ha reálisan, alacsony költséggel széles körben beszedhető, akkor inkább legyen ez, és csökkentsék az aktívak terheit - de, mint írtam a legfőbb baj pont azzal van, hogy észszerűen pillanatnyilag nem vezethető be.

A tandíj egészen más kérdés. A felvetés jogos, hogy utólag költséget elszámolni unfair - de kérdem én milyen dolog az hogy teljesen ingyen kapok úgy egy hónapon belül egy közgazdászdiplomát - amellyel a keresetem (már most) drasztikusan magasabb az átlagbérnél? Teljesen nonszenszenek tartom, hogy ingyen alámvágják a jó életet, ezért bőven igazságos lenne milliós tandíj, ja persze, zsebből én sem tudnám kifizetni, de teljesen racionális lenne hitelt felvennem rá, bőven megérné. Így azonban a nagy közösből van az egész finanszírozva, hurrá.

Szerintem egy boldog országban van tandíj. Ingatlanadó csak lehetőség - ha választani kell, márpedig folyton azt kell, igazságosabb-e azt adóztatni, aki dolgozik, és a munkája után levonni a „sarcot” (de nem szeretem), vagy ha valaki ül egy (tőlem lehet dédapai) örökségen, amely után ha nem tud évi 0,5%-ot sem kifizetni, akkor eladja és vesz egy annyival olcsóbbat, hogy azt már ki tudja? A válasz nálam nem egyértelmű, és ezért szerintem az ingatlanadó nem egyből elvetendő.

(* A munka terheit nem valami kommunisztikus elvből csökkenteném persze, hanem mert 20 év múlva is ebben az országban szeretnék élni, és engem önző mondom a gazdasági fejlődés sokkal de sokkal jobban izgat, mint a kisnyugdíjasok lakás meg távfűtés gondjai...)

2009. május 18. 9:35:00

Kedves mr hicks!
Gondolatmeneted problémájának azt érzem, hogy az mindent a pénzben mérhető értékekre alapoz.
Az hogy közgazdász diplomával budai lakásban élek nem (csak) azért érték mert sok pénzt tudok velük szerezni, hanem mivel - mondjuk - apám budán lakó gazdasági szakember volt, gyerekkorom óta hat rám a környezet és valahol otthon érzem magamat a világban és nem feltétlenül leszek milliomos.
Ezért adózni kell .................... de nem pénzben!

Sági Csanád 2009. május 18. 14:05:59

Most elgondolkodtam azon, ha van egy illető, aki nem tudná fizetni az ingatna után az adót, akkor mit csináljon.

Adódik az első lehetőség, amit demokratikusan megválasztott miniszterelnökünk (sic!) is javasolt, cseréljük olcsóbbra. Pár éve nagyszüleimék ezt megcsinálták, no nem az ingatlanadó miatt, „csak” a fűtés miatt. Nos, a különbözet után forrásadó terhelte őket... Ez van...

Vitéz László 2009. május 21. 21:33:05

Mr Hicks-nél a pont.

Hozzátenném: ingatlanadót, tandíjat, vizitdíjat, fizetős egészségügyet, mert különben soha se lesz rend ebben a kurta kis országban.
Csak egy teljesítmény-alapú társadalom kialakítása menthet meg minket.
Olvassatok:
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/05/15/el_a_kezekkel_az_ingatlanadotol/

Valódi kapitalizmust!

Bethlenfalvy Gábor 2009. május 23. 11:11:07

Vitéz László:
Valódi kapitalizmust, egyetértek; csakhogy a „teljesítményalapú társadalom” így magában nem több, mint elvont jelszó. Hiába írjuk elő, hogy ezért vagy azért fizetni kell, ha azt az adott helyen, adott kultúrában élő emberek igazságtalannak és méltánytalannak érzik - a rendszer be fog dögleni. Jobb helyeken nem is próbálkoznak ilyesmivel (lásd, amit a németekről és az autópályadíjakról írtam). Ha viszont az adók, közterhek, fizetnivalók rendszere összhangban van a helyi „néplélekkel”, akkor nem is kell óriási apparátusokat fenntartani azért, hogy ezeket az emberekből kikényszerítsék; a társadalom (többsége) maga fog őrködni annak betartásán. Ez így praktikusabb, olcsóbb, értelmesebb, erkölcsösebb.
Adalékként én is ajánlok egy kis olvasnivalót:
sasika61mondja.blog.hu/2009/05/21/bokros_a_kimeletlen

Vitéz László 2009. május 23. 22:33:20

OK. Elolvastam. Sekély, nem tudom ki Sasika. Bokrostól ajánlom: Verseny és szolidaritás. Az legalább egy könyv, és nem butaságok vannak benne!
Ugye nem gondolod, hogy ami itt ma Magyarországon van, azt a patás szocik vagy a nemzetközi szabadkőmővesség erőlteti ránk?
Meggyőződésem, hogy ez felel meg az általad hivatkozott népléleknek. Ez a korrupt, mindenkit leszarok, úr-vagyok-nem-dolgozok stílus. Még meddig fog a jelenlegi lealjasult „néplélek” kegyeit kereső kormányzás egyre lejjebb vezetni mindannyiunkat?

Sajnos az a bajom, hogy ahogy írtad: az adók, közterhek, fizetnivalók rendszere pontosan összhangban van a néplélekkel. És az is, hogy az adók, fizetnivalók töredékét se fizeti be senki! Én se kérek számlát az autószerelőtől, akkor miért mennék az utcára, ha azt látom Kulcsár elszaladt pár milliárddal. Na ez a gáz!
Az ingatlanadó legalább nehezen elkerülhető, talán könnyebben behajtható, valszeg kevésbé fogja vissza a TELJESÍTMÉNYT, mint az SZJA.
Ha az ami itt ma van ingatlanadó nélkül, praktikusabb, értelmesebb, ERKÖLCSÖSEBB szerinted, akkor most nagyon összevesztünk.

chubakka 2009. május 24. 19:00:42

Rendben! Vitéz Lászlónak igaza van. Tegyük fel! Mert Vitéz Lászlónak mindig igaza volt - emlékeim szerint.

Akkor már csak egyet nem értek a bal-liberális nyafogás és fanyalgás özönt hallgatva:
Mondja már meg nekem valaki, miért Magyarországon ma a legnagyobb az egy főre eső adó és járulékteher Európában.
Mindig két megoldáson vesznek össze a közgazdászok: az egyik azt mondja, növelni kell a terheket, a másik meg azt, hogy csökkenteni.
Az egyik azt mondja a másikra, hogy az elmélete badarság, meg ilyen-olyan okból közgazdasági perverzió.
De, kipróbáltuk már valamikor is a második módszert?
Van, aki csak az adóprés intézményét ismeri.
Tudom, hogy átkozott, ki itt rosszra gondol, de kezdek lassan hinni a sokak által emlegetett, lófarkas, szarvas, „patás szoci-kommcsik vagy a nemzetközi szabadkőművesség” létezésében.
Annyiszor előkerült már, hogy biztosan léteznek!

Ennél a leszólós stílusnál már csak egyet szeretek jobban; amikor valaki 56 négyzetméteres, laptopos, szmogriadós nem-mélymagyarnént, sőt „anti-mittudoménmiként” a néplélekről beszél; miközben azt sem tudja pesti magányában, hogy eszik-e vagy isszák a hortobágyi autópálya szakasz viaduktját.
Sok okoskodást elviselt már ez a nemzet, az enyémet is el fogja viselni, de remélem másokét megbocsátja.

Bethlenfalvy Gábor 2009. május 24. 21:37:23

Vitéz László,
nekem sokkal jobb véleményem van a „magyar néplélekről”, mint neked; nagyjából erről szól ez a blog, ugyebár. Én azt gondolom, hogy a magyarságban - számos történelmi előzményből következően - erőteljes a magánszféra védelméhez való ragaszkodás, csekély a hozzájárulási hajlandóság a nagyszabású társadalmi célokhoz, továbbá kiforrott módszere (sőt, étosza) van a hatalom kijátszásának, a passzív rezisztenciának. Nem hiszem, hogy mindezért be kellene állnunk a nagy értelmiségi önostorozók sorába, nem hiszem, hogy mindezt szégyellnünk kellene; nyugodtan elfogadhatjuk, sőt, örülhetünk is neki, hogy ilyenek vagyunk. És nyugodtan ellentmondhatunk azoknak a fafejű közgazdászoknak, akik úgy akarnak - elvont elméleti modellek alapján - szabályokat bevezetni, hogy ezeket az alkati sajátosságainkat, hagyományainkat nem akarják figyelembe venni.

Vitéz László 2009. május 24. 23:34:25

Csuvi:
Vitéz Lászlónak nincs mindig igaza, de van baromi nagy palacsintasütője!
A süllyedő hajóban is lehet szakértőket szavaztatni arról, kiszivattyúzzuk, vagy bemerjük a vizet. Sok olyan embert ismerek, akik a hajó további süllyesztése mellett „érvelnek”, mondván a víz kiszivattyúzása külföldről tanult, ránk erőltetett huncutság, még az is lehet, hogy kárhozat fia aki ilyet tesz. (ja, meg liberális pesti szingli, ha ugyan nem homokos)
Én annyit mondtam, merjük ki. Érveid ellene? Hogy próbáljuk ki a másikat? Aha...

Gábor:
Igazad van, az én véleményem sokkal rosszabb. Tisztelem a betyárromantikát, szép dolog az. Valószínű nem éltük volna túl nélküle az elmúlt 1000+ évet. De HA abban egyezünk meg, hogy itt - lehetőleg irgalmas és igazságos - kapitalista államot akarunk építeni, akkor abba ez nem fog beleférni, de legalábbis kevés hozzá.
Ha elég lenne, akkor most mi lennénk a legsikeresebbek Európában. De mi a lúzerek vagyunk. Ezt akarjuk, kollektíve. Majd ha a szar a szánkig ér, legfeljebb becsukjuk.
Én ezt a néplelket látom. Évente kb. 5 millió SZJA-t fizetek be, ennek megtermelése során tettem szert a néplelket illetően vállaltan szkeptikus látásmódomra.
És baromira szeretném, hogy ne így folytassuk, a kölkömnek már ne erre menjen rá az élete.

Bethlenfalvy Gábor 2009. május 25. 8:03:59

Én nem a „betyárromantikáról” beszéltem. A betyár nagyjából értelmetlenül kóborol a nyílt pusztaságon (kissé leegyszerűsítve a problémát :-)), az általam látott magyar ember pedig inkább a kert- és háztulajdonos, aki gondosan becsukja maga után a kaput, rendet tesz maga körül, aztán pipára gyújt, és összehúzott szemmel, bizalmatlanul figyeli a sok baromságot, ami a kerítésén kívül történik. Az ilyen emberekkel - gondolom én - nagyon jó kis kapitalizmus tud létrejönni. Nem is kellene annyira „építeni”, nagyjából csak hagyni kellene, hogy csinálják.
Az, hogy az állam mindenféle trükkös módon megpróbálja elvenni a pénzünket, mi meg mindenféle trükkös módon megpróbáljuk nem odaadni, az nem vezet sehová. A kerttulajdonosnak látnia és éreznie kellene, hogy a pénz, amit bead a közösbe, az jó helyre jut, és neki is jobb lesz tőle.
Politizálni nemigen akarnék ebben a blogban, de azt a tények kedvéért érdemes rögzítenünk, hogy nem a lúzer nép miatt süllyed a hajó, hanem kizárólag és kifejezetten azok miatt, akik az elmúlt hét évben kormányoztak ebben az országban.

chubakka 2009. május 25. 10:52:38

Miután kiveséztük Vitéz László meggyőzési technikáját, érdemes lenne a példádnál maradva, a „hajóval” is foglalkozni.

Ahogy megboldogult tanárom mondta:mint minden példa, ez is sántít. De maradjunk ennél.

A hajó legfőbb célja nem az, hogy fennmaradjon a vízen, hanem, hogy eljusson A pontból B pontba, amelynek csak egy eszköze a vízen maradás.
De ha a vízen maradás kérdését kívánjuk elemezni, akkor a kérdés nem úgy hangzik, ahogy Vitéz László felteszi:

„Sok olyan embert ismerek, akik a hajó további süllyesztése mellett „érvelnek”, mondván a víz kiszivattyúzása külföldről tanult, ránk erőltetett huncutság, még az is lehet, hogy kárhozat fia aki ilyet tesz.”

Nem az a kérdés, ugyanis, hogy süllyed-e a hajó, és nem is az, hogy víz a hajó belsejébe való-e.
A probléma a víz kimerésének a kérdése, hogy a hajó eljusson B pontba.

És, most ne elemezzük azt a kérdést (most!) hogy kinek a hibájából került oda, ki tette vagy ki nem tett ellene semmit, mert az egy másik kérdéskör.
Arról sem érdemes most beszélni (most!), hogy tényleg azt bízzuk-e meg a kimeréssel, aki miatt odakerült a víz.
És, arról sem érdemes most beszélni, hogy akinek felróhatóan kialakult ez a helyzet, az alkalmas-e a mentés vezetésére.
És arról is felesleges most beszélni, hogy a hajó irányításának legfőbb feladata a néplelket birtokló utazóközönség „életének”, céljai elérésének, a „B” pontba való eljutás megszervezése kellene, hogy legyen.

Tehát felesleges azon vitatkozni, hogy most gőzgéppel, kisvödörrel, vagy atommeghajtással távolítsuk el a vizet. Hiszen a vizet ki kell merni.
Akkor viszont azt nem értem, hogy a víz kimerésének valóban csak egy, és csalhatatlan módja lenne? Ez mióta dogma a Hajóskapitányok Kézikönyvében?
Aki eddig más módszert javasol, az miért sátántól való, elfajzott, képzetlen, mocskos, gárdista-fasiszta-reakciós-klerikális?
De ha már felhoztad: szerinted miért van az, hogy az általad emlegetett „liberális pesti szingli, ha ugyan nem homokos” közgazdászok nézetei az egyedül üdvözítőek, a többiek pedig képzetlenek és tanulatlanok? [És arról is felesleges talán beszélni, hogy a „négy láb jó, két láb rossz” dogmáját miért kell napi 25 órában hallgatni a Hajóvezetés Televízió összes csatornáján?) Nem én fogalmaztam így, ahogy fent olvasható, de valamiért tényleg az a kényszerképzet kezd bennem lassan kialakulni, hogy csak a liberális pesti szingli, ha ugyan nem homokos nézetek képviselői nézeteit lehet a médiában hallani.

Az ugyanis nem „néplélek” kérdése, hogy a víz kimerését milyen géppel, elektromossal, vagy gőzgéppel esetleg csatárlánccal, a leghatékonyabb megkezdeni.

Amikor az általad fentiekben leszólt „néplélek” kárhoztatását hallom (ami szerintem igen csak liberális pesti szingli, ha ugyan nem homokos nézet), mindig nemzetünk nagy tanítójának panaszszava jut eszembe, amit a bölcs Sztálin generalisszimusznak zokogott el:
„Nem lehet kommunizmust csinálni 10 millió fasisztával.”

Vegyük észre, hogy egy „nép” nem lehet összességében buta, feljetlen, bőgatyás, mélymagyar, barackpálinkás, kárhozatra méltó, fasiszta, rossz, kádári nosztalgiával fertőzött.
Aki ilyet mond, lenézi a saját nemzetét (?) és a saját őseit és megvalósítja - na, nem gyönyörű képességünket a rendet - hanem a „merjünk kicsik lenni” alapelvét.

Nem csak azért mondom ezt, mert náci-fasiszta-rasszista-gárdista-ultrajobboldali szemét vagyok, hanem azért, mert akinek ilyen gondjai vannak, elfelejti, a népet nem lehet leváltani. S tetszik vagy sem, mindig „hozott anyagból dolgozunk”, mint az úri szabóságok kirakatában volt felirat hirdette egykor.

OksanaAlalm 2017. február 13. 0:07:10

leczenie kwasicy cukrzycowej dna moczanowa a picie alkoholu [url=http://seeknet.pl/]http://seeknet.pl/[/url] dna moczanowa leczenie niekonwencjonalne podagra dna moczanowa

ScottLig 2017. június 23. 0:22:23

banc de binary recensioni film 2016 mymovies

tosoxi.eazylaunch.com/labotifof/qualcuno-sa-demi-di-opzioni-binarie-falcon.html
binaries computer definitions domain
trannensfen.zgr.name/lykowe/forex-club-team-novokuznetsk-ussr-presidents-russian.html
top forex traders salary requirements on resume
neldownco.260mb.net/gybici/erazioni-binarie-comedy-central-schedule.html
herpobag.freehostingking.com/zafimimup/affidamento-opzioni-binarie-democracy-now-todays-show.html
<a href=„http://prodanen.0fees.us/hewykohow/robot-forex-advisor-writer-ephron-first-name.html”>robot forex advisor writer ephron first name</a>
[url=http://isperti.260mb.net/lilobe/sw-opzioni-binarie-truffade-recette.html]sw opzioni binarie truffade recette[/url]

ScottLig 2017. június 26. 19:57:10

Microsoft 821 00040 press outlook 2000 win32 english disk kit mv

sapmoncwrit.hst5.com/pemovoky/daemon-tools-pro-advanced-v4-30-0305-seedbox.html
Microprocessor powerpoint template microprocessor powerpoint ppt slides templates
marpuetin.phpnet.us/vucifyzek/ccleaner-professional-business-edition-3221800-ijzi.html
Ds standard upgrade for 2.x to 3x for netware unlimited
emmeoweb.000space.com/ryzep/avg-internet-security-2017-update-file-download.html
camortlink.cuccfree.com/fiwyni/heroes-of-might-and-magic-4-bgm.html
<a href=„http://celgefec.php0h.com/vykysapyh/windows-xp-service-pack-3-rc-refresh-2-build-3282.html”>windows xp service pack 3 rc refresh 2 build 3282</a>
[url=http://alisot.000space.com/gedibo/ghostsurf-platinum-2017-v4046-yahaa-org.html]ghostsurf platinum 2017 v4.0.4.6 yahaa org[/url]

ScottLig 2017. július 5. 11:34:09

azioni binario distico g plus

tentvate.cuccfree.com/wedanof/opzioni-binarie-cos-etudes-en-france.html
le opzioni binarie recensioni filmsite
travinti.phpnet.us/nupyle/binary-worlds-sudoku-samurai-daily.html
anyoption tipps procedure ascitic fluid
memlocin.000a.biz/fyhazuwi/diagrammi-forex-tempo-reale-allagash-white.html
castrege.eazylaunch.com/gofidivo/trader-borsa-opzioni-binarie-falsos-predicadores.html
<a href=„http://tighmahkai.000a.biz/kevyqy/simulazioni-scommesse-opzioni-binarie-truffaux.html”>simulazioni scommesse opzioni binarie truffaux</a>
[url=http://guasitu.260mb.net/rufexofy/binare-optionen-broker-vergleich-2016-camaro-z28.html]binare optionen broker vergleich 2016 camaro z28[/url]

ScottLig 2017. július 5. 18:13:58

forex moscow city ballet warszawa plan

bonreaka.eazylaunch.com/wolezes/binary-options-brokers-2016-nfl-playoff-scenarios.html
forex indicators rare pepes 911
idtela.phpzilla.net/hymyl/taxation-forexworld-online-shopping.html
opzioni binarie cnnsi college
courtthere.hst5.com/lodepabi/combinazioni-binarie-valutaarfolyamok-budapesten-takaritasi.html
cryphdisness.000space.com/dutasam/opzioni-binarie-bottega-veneta-wallet.html
<a href=„http://azdecamb.hst5.com/bafedu/anna-sante-opzioni-binarie-democratic-convention.html”>anna sante opzioni binarie democratic convention</a>
[url=http://freecebex.zgr.name/xolede/binary-option-vs-options-for-youth.html]binary option vs options for youth[/url]

ScottLig 2017. július 6. 15:36:04

Tapeware connector for microsoft exchange tapeware care

ciagserol.000space.com/qoqovuha/adobe-illustrator-cs3-crack-serial-ptz.html
Memo safe downloadable software
speedatek.phpzilla.net/xymetogi/talend-open-studio-410-rc3.html
Customs broker business plan bundle
trattufo.cuccfree.com/pyvusoci/ea-games-generic-multi-keygen-v220-fff.html
subsdanmong.freehostingking.com/qyhoge/sonic-refill-vol-02-synths-2-reason-refills.html
<a href=„http://ograkis.0fees.us/wyzij/free-download-software-windows-7-dreamscene-activator-11.html”>free download software windows 7 dreamscene activator 1.1</a>
[url=http://anchardai.000a.biz/nijunu/photoshop-cs2-keygen-activation-number.html]photoshop cs2 keygen activation number[/url]

ScottLig 2017. július 18. 9:13:22

avantreyd forex exchange in pakistan open

chizura.260mb.net/vylekod/roberto-molina-opzioni-binarie-pamela-rossi.html
binary option breakthrough strategy coaching income solutions
apille.phpzilla.net/fexovaw/lernvideo-binary-optionen-fur-anfanger-laufen.html
opzioni binarie cosa guadagna brokerbin conventions
attala.000space.com/baqahod/binare-optionen-gold-kaufen-wohnung-in-wien.html
montpecttorr.eazylaunch.com/qyrocywij/opinioni-su-opzioni-binaries-uncw-library-phone.html
<a href=„http://proprusgiu.hst5.com/zywiducek/bk-forex-trading-signals-review.html”>bk forex trading signals review</a>
[url=http://idamar.cuccfree.com/gyrahigab/margin-calculation-forex-calculator-exchange-rates.html]margin calculation forex calculator exchange rates[/url]

ScottLig 2017. augusztus 27. 14:10:51

Photoshop elements 10 win mac

dyoprobca.exblog.jp/27012073/
Electornic world themes pocketfuture
fuphyna.exblog.jp/27062384/
Antares mic mod efx cd rom
abonhyd.exblog.jp/26986014/
ningpackde.exblog.jp/27066263/
<a href=„http://lolilit.exblog.jp/27047827/”>Mac os x 10.5 4 for msi wind installieren</a>
[url=http://panhaylan.exblog.jp/27090228/]Aiprosoft archos video converter v4.0.0.3 cracked quantize[/url]

ScottLig 2017. augusztus 30. 18:01:29

Kawa professional 5.0 upgrade enterprise 5.0

opperlere.7m.pl/dijuf/nod32-registry-recovery-v11.html
Virtual drive 6.0 personal
tioxelsbernu.7m.pl/netow/ahead-nero-9-2-6-0b-patch-full-install.html
Touring jerusalem made e z
opperlere.7m.pl/kycuja/solid-youtube-downloader-and-converter-38-registration-code.html
phisembvers.5v.pl/wiqivolub/championship-manager-2017-download-full-version.html
<a href=„http://midhaggfine.7m.pl/mesoh/crossfire-setup-v1044-xfire.html”>crossfire setup v1044 xfire</a>
[url=http://poiditiba.7m.pl/vikedutav/autocad-architecture-2017-russian-win-32bit-btnormaplus.html]autocad architecture 2017 russian win 32bit bt.normaplus[/url]

ScottLig 2017. szeptember 8. 2:42:33

Berlitz communicate connect french

taiprocwhiife.7m.pl/zanaji/nhra-quarter-mile-showdown.html
Vipre antivirus home site license
neucyme.5v.pl/bopapa/cs16-deagle-pro-source-mod-final.html
Plastic extruder business plan bundle
keydsurhudes.7m.pl/gesup/avg-free-stf-en-90-707a1765.html
rticbiahoacu.7m.pl/lotyrybyt/panda-antivirus-2017-with-key.html
<a href=„http://cosurbirdsasth.7m.pl/fegil/windows-7-manager-116-by-mukata12.html”>windows 7 manager 1.1.6 by mukata12</a>
[url=http://blogeltmorform.7m.pl/cezuw/windows-xp-usb-version-updatedand-keys.html]windows xp usb version updatedand keys[/url]

ScottLig 2017. szeptember 9. 2:43:22

Upg v bordermanager vpn srvs

adelun.5v.pl/paxadyz/pr-vademecum-argentina-2017.html
Investment trust business plan bundle
midhaggfine.7m.pl/cuhute/star-wars-jedi-knight-jedi-academy-walkthrough-part-15.html
Netware 6 25u strong encryption
blogeltmorform.7m.pl/cezuw/visual-foxpro-30-professional-2017-download.html
poiditiba.7m.pl/rakygug/game-jackal-enterprise-4117-regkey.html
<a href=„http://norenalect.7m.pl/damumyh/security-task-manager-spy-protector-crack-100-clean-working.html”>security task manager spy protector crack 100 clean working</a>
[url=http://rticbiahoacu.7m.pl/qywopira/avira-antivir-free-13-0-0-2890.html]avira antivir free 13 0 0 2890[/url]

ScottLig 2017. szeptember 9. 18:14:11

Lucky charms irish st. patricks day theme downloadable software

tithergunsry.7m.pl/ficobem/terry-brooks-verzamelpakket-e-booksnlt-release.html
Picture it photo premium 2016
tadustgaro.7m.pl/voqukeq/counter-strike-condition-zero-free-for-pc.html
Brightstor arcserve 7.0 for netware sanstor area ntwrk opt
handvedecti.7m.pl/gemib/divx-plus-9-0-build-1-8-9-253.html
icpisegarp.7m.pl/najis/adobe-audition-3-crack.html
<a href=„http://thitastminpo.7m.pl/gonotuseb/black-bit-mart-gom-player-skins.html”>black bit mart gom player skins</a>
[url=http://wdigavinal.7m.pl/dypaxekak/letters-from-nowhere-2017-pc.html]letters from nowhere 2017 pc[/url]

ScottLig 2017. szeptember 10. 16:36:42

Speak learn greek for beginners jewel case

https://storify.com/turjustpecha/instagram-for-windows-tested-working-softwrz
Symantec backupc 2016 server with 1 year essential support license server
https://storify.com/rabjistdefe/free-download-windows-7-ultimate-keygen
Endpoint protection v12 3pk
https://storify.com/perscordempfi/magic-iso-maker-5-4-0-251-crack
https://storify.com/truthanpassand/xilisoft-3gp-video-converter-5-1-22-0310
<a href=„https://storify.com/oboruacli/outlook-2017-ost-convert-to-pst-3-5”>Outlook 2017 ost convert to pst 3.5</a>
[url=https://storify.com/hochstextmolip/adobe-photoshop-cs6-13-0-final-setup-keygen-mac-os]Adobe photoshop cs6 13.0 final setup keygen mac os x[/url]

Justvefs 2017. december 24. 15:24:13

Cost Of Priligy Shipped Ups Stendra [url=http://costofcial.com]cialis price[/url] Macrobid Buy Direct Free Shipping Venta Cialis Andorra Acheter Priligy En Ligne Uk Where To Buy Worldwide Levaquin Shop Without Prescription <a href=http://costofcial.com>cialis buy online</a> Propecia Inghilterra Sale Isotretinoin Low Price Kaufen Viagra Berlin Finasteride Propecia Generica Y Sin Receta Canada Pharmacy Online Alli Diet Pill Free Shipping Doxycycline costofcial.com - generic cialis Viagra 25 50 Mg Comprar Cialis Espana Farmacia Propecia Comprimidos

ztaletbczh 2017. december 25. 9:02:21

abkdnnvh valleyofshadowsanddreams.com buy generic viagra <a href=„http://viagrainimper.info/”>buy viagra</a> wffr [url=http://tuxrentalonline.com/]buy viagra uk[/url]

qtaletiovu 2017. december 26. 21:13:12

knjcjupa rebeccaharrell.com buy cipla cialis <a href=„http://onevoicemethod.com”>buy viagra without presc</a> wngi [url=http://motechautomotive.com]buying generic cialis online[/url]

htaletpmzx 2017. december 26. 22:45:25

gflfpuou onevoicemethod.com viagra coupon <a href=„http://motechautomotive.com”>buying cialis without prescription</a> jbxw [url=http://skyrank.com]cialis uk buy[/url]

etaletygfm 2017. december 26. 22:48:09

gzofhxru motechautomotive.com buying generic cialis online <a href=„http://skyrank.com”>buy cialis online australia</a> ducr [url=http://motechautomotive.com]buy cialis nz[/url]

xtaletaaoh 2017. december 27. 5:12:02

ouqjwquu missreplicawatches.com buy cialis daily <a href=„http://protocog.com”>where buy viagra online</a> xpre [url=http://rabbitinahat.com]buy cialis generic[/url]

qtaletwnob 2017. december 27. 8:40:57

avhosfxl rabbitinahat.com buy cialis from canada <a href=„http://motechautomotive.com”>buy generic cialis</a> pwvy [url=http://kqcopy.com]generic viagra online[/url]

ataletpxbf 2017. december 27. 8:48:06

igbmvesx skyrank.com order cialis <a href=„http://rebeccaharrell.com”>cialis coupon</a> ejru [url=http://protocog.com]buy viagra online without[/url]

ataletdsry 2017. december 27. 9:19:52

qxqmellj rebeccaharrell.com cialis where to buy <a href=„http://onevoicemethod.com”>buy viagra ottawa</a> vhqn [url=http://missreplicawatches.com]buy generic cialis[/url]

ktaletgqrd 2017. december 27. 11:30:12

osvnbnpb onevoicemethod.com viagra pills buy online <a href=„http://motechautomotive.com”>buy cheap cialis 20mg</a> uoea [url=http://lizlarssen.com]buy viagra online[/url]

ytaletnmcc 2017. december 27. 11:34:17

mbjcijxs lizlarssen.com generic viagra online <a href=„http://mphasset.com”>generic viagra online</a> ggjb [url=http://onevoicemethod.com]cheap viagra[/url]

italeteufl 2017. december 27. 19:31:47

apdabebx livecopys.com generic viagra <a href=„http://missreplicawatches.com”>cialis coupon</a> uted [url=http://rebeccaharrell.com]buy cialis soft online[/url]

ktaletkahc 2017. december 27. 21:55:08

gpqzdazu missreplicawatches.com buy cialis cheap online <a href=„http://motechautomotive.com”>buy cialis online</a> dsbu [url=http://motechautomotive.com]buy cialis uk[/url]

ftaletrvud 2017. december 27. 22:30:46

nqhfutco skyrank.com generic cialis online <a href=„http://lizlarssen.com”>buy generic viagra</a> hyao [url=http://rabbitinahat.com]generic cialis online[/url]

italetjxdq 2017. december 28. 1:10:13

kpnyecio motechautomotive.com buy cialis nz <a href=„http://livecopys.com”>buy generic viagra</a> vibn [url=http://mphasset.com]buy generic viagra[/url]

ptalethhbl 2017. december 28. 3:55:41

zqgxwmus kqcopy.com buy viagra <a href=„http://onevoicemethod.com”>viagra online</a> cmff [url=http://protocog.com]viagra online[/url]

vtalettfue 2017. december 28. 5:13:10

itdbpbog rebeccaharrell.com generic cialis online <a href=„http://missreplicawatches.com”>cialis generic buy online</a> sqap [url=http://lizlarssen.com]order viagra[/url]

qtaletpaen 2017. december 28. 9:19:00

hgyzkjul janxie.com viagra online <a href=„http://onevoicemethod.com”>viagra pills buy online</a> khkd [url=http://missreplicawatches.com]buy brand cialis online[/url]

ttaletajaw 2017. december 28. 11:11:09

pxlzmatm mphasset.com buy viagra from canada <a href=„http://rabbitinahat.com”>buy cialis now</a> tiyz [url=http://onevoicemethod.com]viagra online buy[/url]

otaletexkl 2017. december 28. 11:40:30

tnpotrmn rabbitinahat.com buy cheap cialis <a href=„http://livecopys.com”>order viagra</a> pvnx [url=http://rabbitinahat.com]cheap cialis[/url]

ptaletglyl 2017. december 28. 13:40:39

ihxjuhhf mphasset.com order viagra <a href=„http://mphasset.com”>cheap viagra online</a> aeml [url=http://skyrank.com]cheap cialis online[/url]

ytaletjwni 2017. december 28. 16:41:55

xdxadzro motechautomotive.com buy cialis canadian pharmacy <a href=„http://mphasset.com”>buy viagra in australia</a> wpom [url=http://missreplicawatches.com]generic cialis[/url]

ntaletdifi 2017. december 28. 19:44:20

kmrrqeya kqcopy.com viagra for men buy <a href=„http://kqcopy.com”>viagra for men buy</a> cref [url=http://kqcopy.com]viagra for men buy[/url]

mtaletttcz 2017. december 28. 20:49:03

cadiapkv investinokc.com viagra to buy <a href=„http://investinokc.com”>viagra to buy</a> ndmp [url=http://investinokc.com]viagra to buy[/url]

rtaletzett 2017. december 28. 22:26:03

pculnzbg statcloudconsulting.com buying viagra online legal <a href=„http://statcloudconsulting.com/”>buying viagra online legal</a> wvjk [url=http://statcloudconsulting.com/]buying viagra online legal[/url]

xtaletgshn 2017. december 28. 22:48:55

sperbnvx lizlarssen.com how to get viagra sample <a href=„http://lizlarssen.com”>how to get viagra sample</a> wjze [url=http://lizlarssen.com]how to get viagra sample[/url]

ptaletpksj 2017. december 28. 23:42:59

quhxzxum sraschke.com viagra for men buy <a href=„http://sraschke.com/”>viagra for men buy</a> dgtc [url=http://sraschke.com/]viagra for men buy[/url]

dtaletnnft 2017. december 29. 0:33:43

futsesoq sraschke.com where can you buy viagra for women <a href=„http://sraschke.com/”>where can you buy viagra for women</a> xkvh [url=http://sraschke.com/]where can you buy viagra for women[/url]

staletyxrc 2017. december 29. 3:01:32

epkzfkdu investinokc.com where to buy viagra online without prescription <a href=„http://investinokc.com”>where to buy viagra online without prescription</a> srqm [url=http://investinokc.com]where to buy viagra online without prescription[/url]

ptaletouua 2017. december 29. 4:11:20

yinjdokd janxie.com buy viagra uk next day delivery <a href=„http://janxie.com”>buy viagra uk next day delivery</a> vtwh [url=http://janxie.com]buy viagra uk next day delivery[/url]

ttaletcwhx 2017. december 29. 5:56:06

qyggjems istanbulexpressonline.com best natural viagra <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>best natural viagra</a> rjep [url=http://istanbulexpressonline.com]best natural viagra[/url]

rtaleteczl 2017. december 29. 10:41:03

sbusxvlf kqcopy.com viagra to buy <a href=„http://kqcopy.com”>viagra to buy</a> otsv [url=http://kqcopy.com]viagra to buy[/url]

btaletdijv 2017. december 29. 11:55:17

sinxncua matehusta.com what was viagra originally used for <a href=„http://matehusta.com”>what was viagra originally used for</a> azqk [url=http://matehusta.com]what was viagra originally used for[/url]

btaletzmxo 2017. december 29. 12:00:56

zmznlgte investinokc.com how old do you have to be to buy viagra <a href=„http://investinokc.com”>how old do you have to be to buy viagra</a> ebru [url=http://investinokc.com]how old do you have to be to buy viagra[/url]

xtaletxcxo 2017. december 29. 13:55:14

xoxyujbt livecopys.com buy viagra online cheap <a href=„http://livecopys.com”>buy viagra online cheap</a> tifc [url=http://livecopys.com]buy viagra online cheap[/url]

gtaletejzu 2017. december 29. 14:10:33

oxcffroa sportscampsdirectory.com pfizer viagra coupon <a href=„http://sportscampsdirectory.com”>pfizer viagra coupon</a> qfwb [url=http://sportscampsdirectory.com]pfizer viagra coupon[/url]

btaletbhbq 2017. december 29. 16:19:34

urhemogs missreplicawatches.com viagra versus cialis <a href=„http://missreplicawatches.com”>viagra versus cialis</a> ltoa [url=http://missreplicawatches.com]viagra versus cialis[/url]

otaletqqez 2017. december 29. 18:42:21

cldvcxgz kqcopy.com buy real viagra from canada <a href=„http://kqcopy.com”>buy real viagra from canada</a> vvan [url=http://kqcopy.com]buy real viagra from canada[/url]

etaletedyu 2017. december 29. 19:53:46

zlfualxb lizlarssen.com natural substitute for viagra <a href=„http://lizlarssen.com”>natural substitute for viagra</a> gjkn [url=http://lizlarssen.com]natural substitute for viagra[/url]

ptaletuvup 2017. december 29. 21:25:42

qkebzvah livecopys.com what does generic viagra look like <a href=„http://livecopys.com”>what does generic viagra look like</a> hgfd [url=http://livecopys.com]what does generic viagra look like[/url]

htaletuyuo 2017. december 30. 2:14:05

jdmrsmsa investinokc.com buy viagra online <a href=„http://investinokc.com”>buy viagra online</a> uytc [url=http://investinokc.com]buy viagra online[/url]

utaletirej 2017. december 30. 3:32:30

uhtximjt livecopys.com can a woman take viagra <a href=„http://livecopys.com”>can a woman take viagra</a> qjdn [url=http://livecopys.com]can a woman take viagra[/url]

mtaletoedd 2017. december 30. 4:32:37

oaqweckd skyrank.com herbal cialis <a href=„http://skyrank.com”>herbal cialis</a> ddru [url=http://skyrank.com]herbal cialis[/url]

mtaletlcni 2017. december 30. 4:50:04

frslhhcb lizlarssen.com viagra for men <a href=„http://lizlarssen.com”>viagra for men</a> cses [url=http://lizlarssen.com]viagra for men[/url]

qtaletsnef 2017. december 30. 5:32:34

mypsyebq sportscampsdirectory.com how much is viagra <a href=„http://sportscampsdirectory.com”>how much is viagra</a> fyyc [url=http://sportscampsdirectory.com]how much is viagra[/url]

etaletrwco 2017. december 30. 8:25:13

gtcrfipo statcloudconsulting.com buy generic viagra and cialis online <a href=„http://statcloudconsulting.com/”>buy generic viagra and cialis online</a> fydy [url=http://statcloudconsulting.com/]buy generic viagra and cialis online[/url]

ttaletnvkl 2017. december 30. 10:09:10

jkyfitjo istanbulexpressonline.com how much viagra cost <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>how much viagra cost</a> intw [url=http://istanbulexpressonline.com]how much viagra cost[/url]

htaletabth 2017. december 30. 11:43:55

laitxuud livecopys.com how old do you have to be to buy viagra <a href=„http://livecopys.com”>how old do you have to be to buy viagra</a> fnog [url=http://livecopys.com]how old do you have to be to buy viagra[/url]

ztaletlzaj 2017. december 30. 12:39:08

owgnrqzs janxie.com is it safe to buy viagra online canadian pharmacy <a href=„http://janxie.com”>is it safe to buy viagra online canadian pharmacy</a> egnb [url=http://janxie.com]is it safe to buy viagra online canadian pharmacy[/url]

jtaletisic 2017. december 30. 19:24:53

ufkxlbee skyrank.com how long does it take for cialis to work <a href=„http://skyrank.com”>how long does it take for cialis to work</a> iqeq [url=http://skyrank.com]how long does it take for cialis to work[/url]

ltaletbksu 2017. december 30. 21:01:54

vurzfgcz investinokc.com where to buy viagra in usa <a href=„http://investinokc.com”>where to buy viagra in usa</a> kkjv [url=http://investinokc.com]where to buy viagra in usa[/url]

dtaletcaqu 2017. december 30. 21:02:34

blyhcplu sundownbuilders.com viagra buy on line <a href=„http://sundownbuilders.com/”>viagra buy on line</a> rret [url=http://sundownbuilders.com/]viagra buy on line[/url]

gtaletmzzw 2017. december 30. 23:17:51

mxnidttw istanbulexpressonline.com viagra for females <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>viagra for females</a> amvj [url=http://istanbulexpressonline.com]viagra for females[/url]

qtaletkauj 2017. december 31. 0:21:47

lmgldsof istanbulexpressonline.com x5 effective viagra <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>x5 effective viagra</a> byog [url=http://istanbulexpressonline.com]x5 effective viagra[/url]

jtaletnxrd 2017. december 31. 0:30:10

bblijwyf protocog.com viagra girl <a href=„http://protocog.com”>viagra girl</a> saek [url=http://protocog.com]viagra girl[/url]

ttaletodij 2017. december 31. 10:20:33

gyktmlmk stlouisputtinggreens.com buying viagra in mexico <a href=„http://stlouisputtinggreens.com/”>buying viagra in mexico</a> corq [url=http://stlouisputtinggreens.com/]buying viagra in mexico[/url]

otaletmvgw 2017. december 31. 11:33:11

hrppnekj investinokc.com viagra for women buy online <a href=„http://investinokc.com”>viagra for women buy online</a> nlcz [url=http://investinokc.com]viagra for women buy online[/url]

ftaletpejy 2017. december 31. 12:01:28

jslrpxur matehusta.com is viagra safe <a href=„http://matehusta.com”>is viagra safe</a> mofl [url=http://matehusta.com]is viagra safe[/url]

ntalettrfg 2017. december 31. 14:08:10

zzpwmdaw lizlarssen.com other uses for viagra <a href=„http://lizlarssen.com”>other uses for viagra</a> ulwg [url=http://lizlarssen.com]other uses for viagra[/url]

ytaletgfsk 2017. december 31. 15:08:43

kndqpewm kqcopy.com viagra australia buy <a href=„http://kqcopy.com”>viagra australia buy</a> gsxo [url=http://kqcopy.com]viagra australia buy[/url]

xtaletahec 2017. december 31. 16:05:26

dxptbsgq missreplicawatches.com what is better viagra or cialis <a href=„http://missreplicawatches.com”>what is better viagra or cialis</a> uwgx [url=http://missreplicawatches.com]what is better viagra or cialis[/url]

otaletrgvo 2018. január 1. 0:46:27

zatnauxy lizlarssen.com pictures of viagra <a href=„http://lizlarssen.com”>pictures of viagra</a> qqqh [url=http://lizlarssen.com]pictures of viagra[/url]

btaletrxfm 2018. január 1. 1:10:49

ripyjcpw matehusta.com buy generic viagra online <a href=„http://matehusta.com”>buy generic viagra online</a> mrip [url=http://matehusta.com]buy generic viagra online[/url]

italetwqte 2018. január 1. 2:19:36

iauxaigf missreplicawatches.com female cialis <a href=„http://missreplicawatches.com”>female cialis</a> bkqn [url=http://missreplicawatches.com]female cialis[/url]

staletjcks 2018. január 1. 4:16:51

ympubiiu kqcopy.com herbal viagra buy <a href=„http://kqcopy.com”>herbal viagra buy</a> lfta [url=http://kqcopy.com]herbal viagra buy[/url]

ataletzcgu 2018. január 1. 4:30:36

sshhddve lizlarssen.com viagra and blood pressure <a href=„http://lizlarssen.com”>viagra and blood pressure</a> lsjb [url=http://lizlarssen.com]viagra and blood pressure[/url]

jtaletzvvs 2018. január 1. 7:17:38

rzpmbxpc sraschke.com best place to buy generic viagra online <a href=„http://sraschke.com/”>best place to buy generic viagra online</a> jjwv [url=http://sraschke.com/]best place to buy generic viagra online[/url]

ctaletfqjn 2018. január 1. 14:57:21

oqpcbvrg lizlarssen.com when was viagra invented <a href=„http://lizlarssen.com”>when was viagra invented</a> ypdc [url=http://lizlarssen.com]when was viagra invented[/url]

ftaletyvjx 2018. január 1. 16:02:04

bgusuxzb sraschke.com buy viagra canada online <a href=„http://sraschke.com/”>buy viagra canada online</a> ttst [url=http://sraschke.com/]buy viagra canada online[/url]

vtaletyfdp 2018. január 1. 16:33:51

crhrczeg statcloudconsulting.com buy viagra on line <a href=„http://statcloudconsulting.com/”>buy viagra on line</a> tddm [url=http://statcloudconsulting.com/]buy viagra on line[/url]

htaletflov 2018. január 1. 18:10:10

ktzfqcan istanbulexpressonline.com definition of viagra <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>definition of viagra</a> wukv [url=http://istanbulexpressonline.com]definition of viagra[/url]

utaletwjtm 2018. január 1. 20:16:18

ubmkjzyp istanbulexpressonline.com best place to buy viagra online reviews <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>best place to buy viagra online reviews</a> hulj [url=http://istanbulexpressonline.com]best place to buy viagra online reviews[/url]

ytaletqrct 2018. január 1. 22:36:01

drklqujw onevoicemethod.com online viagra <a href=„http://onevoicemethod.com”>online viagra</a> dveo [url=http://onevoicemethod.com]online viagra[/url]

staletwaog 2018. január 2. 5:46:12

vgeckqkr livecopys.com female viagra name <a href=„http://livecopys.com”>female viagra name</a> nkok [url=http://livecopys.com]female viagra name[/url]

ttaletmkxs 2018. január 2. 6:54:02

bjmlakbe mphasset.com viagra from canada <a href=„http://mphasset.com”>viagra from canada</a> asfd [url=http://mphasset.com]viagra from canada[/url]

ytaletbzyj 2018. január 2. 6:57:22

plsawyoo protocog.com how to make watermelon viagra <a href=„http://protocog.com”>how to make watermelon viagra</a> mfoh [url=http://protocog.com]how to make watermelon viagra[/url]

jtalettwkp 2018. január 2. 8:07:06

znbeouot livecopys.com viagra for premature ejaculation <a href=„http://livecopys.com”>viagra for premature ejaculation</a> dxng [url=http://livecopys.com]viagra for premature ejaculation[/url]

utaletpdpu 2018. január 2. 13:06:00

fnlvdrso kqcopy.com best way to buy viagra online <a href=„http://kqcopy.com”>best way to buy viagra online</a> cmpv [url=http://kqcopy.com]best way to buy viagra online[/url]

dtaletenfx 2018. január 2. 13:59:32

icyafetl missreplicawatches.com cost of cialis <a href=„http://missreplicawatches.com”>cost of cialis</a> terb [url=http://missreplicawatches.com]cost of cialis[/url]

mtaletfqov 2018. január 2. 16:42:37

munhuclb mphasset.com order viagra <a href=„http://mphasset.com”>order viagra</a> klig [url=http://mphasset.com]order viagra[/url]

ftaletpevc 2018. január 2. 18:05:52

gxjbgwew lizlarssen.com generic viagra <a href=„http://lizlarssen.com”>generic viagra</a> gqxy [url=http://lizlarssen.com]generic viagra[/url]

etaletsmxo 2018. január 2. 18:27:58

apjqhoti psychologytweets.com buy generic cialis <a href=„http://psychologytweets.com”>buy generic cialis</a> ztmj [url=http://psychologytweets.com]buy generic cialis[/url]

ztaletmwfm 2018. január 2. 19:19:53

oupejsxz rebeccaharrell.com cialis buy uk <a href=„http://rebeccaharrell.com”>cialis buy uk</a> dmva [url=http://rebeccaharrell.com]cialis buy uk[/url]

ntaletntkn 2018. január 2. 20:09:15

rziwckkj mphasset.com buy viagra online <a href=„http://mphasset.com”>buy viagra online</a> lgki [url=http://mphasset.com]buy viagra online[/url]

etaletrgry 2018. január 2. 22:40:18

yywyqnrl protocog.com order viagra <a href=„http://protocog.com”>order viagra</a> uoqo [url=http://protocog.com]order viagra[/url]

ftaletbncd 2018. január 3. 6:29:31

lpxuheod onevoicemethod.com viagra pill buy <a href=„http://onevoicemethod.com”>viagra pill buy</a> pyeg [url=http://onevoicemethod.com]viagra pill buy[/url]

ataletmihx 2018. január 3. 9:11:23

wsdzlydq rebeccaharrell.com buy cialis pills online <a href=„http://rebeccaharrell.com”>buy cialis pills online</a> bnyw [url=http://rebeccaharrell.com]buy cialis pills online[/url]

ntaletchfy 2018. január 3. 9:14:18

njkllcuh rebeccaharrell.com cheap cialis <a href=„http://rebeccaharrell.com”>cheap cialis</a> djvw [url=http://rebeccaharrell.com]cheap cialis[/url]

ntaletiofn 2018. január 3. 10:02:10

cokogsku motechautomotive.com buy cheap cialis 20mg <a href=„http://motechautomotive.com”>buy cheap cialis 20mg</a> ohcr [url=http://motechautomotive.com]buy cheap cialis 20mg[/url]

utaletoane 2018. január 3. 10:42:16

ozsrdkla janxie.com buy viagra <a href=„http://janxie.com”>buy viagra</a> soid [url=http://janxie.com]buy viagra[/url]

etaletmapz 2018. január 3. 15:36:50

tjurtizc rabbitinahat.com buy generic cialis <a href=„http://rabbitinahat.com”>buy generic cialis</a> adml [url=http://rabbitinahat.com]buy generic cialis[/url]

wtaleticqo 2018. január 4. 0:10:21

hvhtqkno rebeccaharrell.com buy cialis online <a href=„http://rebeccaharrell.com”>buy cialis online</a> mjzu [url=http://rebeccaharrell.com]buy cialis online[/url]

ytaletreuc 2018. január 4. 1:38:59

zdqyuqup janxie.com cheap viagra <a href=„http://kqcopy.com”>cheap viagra</a> kkrm [url=http://livecopys.com]cheap viagra[/url]

ftaletqqow 2018. január 4. 2:24:11

ndkqqigc investinokc.com buy generic viagra <a href=„http://protocog.com”>order viagra</a> rppn [url=http://investinokc.com]buy viagra[/url]

qtaletkybb 2018. január 4. 3:21:58

rsjtvitw livecopys.com viagra coupon <a href=„http://livecopys.com”>viagra coupon</a> vscg [url=http://livecopys.com]viagra coupon[/url]

ptaletibyn 2018. január 4. 9:23:56

vwzkskwv motechautomotive.com cheap cialis <a href=„http://motechautomotive.com”>cheap cialis</a> mlzy [url=http://motechautomotive.com]cheap cialis[/url]

rtalettxnv 2018. január 4. 15:17:19

zhcbqopw istanbulexpressonline.com generic viagra online <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>generic viagra online</a> xiyz [url=http://istanbulexpressonline.com]generic viagra online[/url]

ptaletsacw 2018. január 4. 18:29:35

dypvhqeg kqcopy.com generic viagra online <a href=„http://motechautomotive.com”>cheap cialis online</a> iwaw [url=http://protocog.com]generic viagra online[/url]

ntaletwjpp 2018. január 4. 19:14:02

qnhnjvak mphasset.com order viagra <a href=„http://mphasset.com”>order viagra</a> xbve [url=http://mphasset.com]order viagra[/url]

stalethplr 2018. január 4. 21:27:40

iqwydrhg istanbulexpressonline.com cheap viagra <a href=„http://janxie.com”>generic viagra</a> zlsl [url=http://kqcopy.com]generic viagra[/url]

ptaletmwuq 2018. január 7. 22:57:19

icpohzpx lizlarssen.com cheap viagra online <a href=„http://motechautomotive.com”>cheap cialis online</a> qaxq [url=http://rebeccaharrell.com]order cialis[/url]

ptaletguqf 2018. január 9. 8:09:30

substitutes for viagra over the counter [url=http://livecopys.com]buy generic viagra[/url] buy cialis 20mg motechautomotive.com

jtaletclys 2018. január 9. 14:11:09

high blood pressure and viagra <a href=„http://matehusta.com”>buy viagra cheap</a> where can i get viagra [url=http://matehusta.com]buying generic viagra online[/url] buy generic viagra livecopys.com

qtalethxsi 2018. január 9. 14:30:45

cialis side effects muscle pain <a href=„http://missreplicawatches.com”>buy cialis usa</a> cialis pills for sale [url=http://psychologytweets.com]buy cialis 20mg[/url] buy cialis pills motechautomotive.com

dtaletoukp 2018. január 9. 23:42:46

cialis patent expiration <a href=„http://psychologytweets.com”>buy cialis online</a> bph cialis [url=http://psychologytweets.com]generic cialis[/url] buying cialis online psychologytweets.com

vtaletplwa 2018. január 10. 2:57:49

canadian pharmacy cialis cheap <a href=„http://skyrank.com”>buy cialis australia</a> cheap discount viagra [url=http://mphasset.com]buy viagra in australia[/url] cheap cialis online rebeccaharrell.com

italetlrrx 2018. január 10. 5:51:19

adderall and viagra <a href=„http://skyrank.com”>buy brand cialis</a> viagra vs cialis [url=http://janxie.com]buy viagra online[/url] buy now cialis missreplicawatches.com

italetkijs 2018. január 10. 10:37:02

buy viagra online australia fast delivery <a href=„http://janxie.com”>buy viagra</a> how much is viagra without insurance [url=http://mphasset.com]buy viagra sildenafil online[/url] buy cheap cialis 20mg motechautomotive.com

mtaletiyvh 2018. január 10. 21:05:09

viagra precautions <a href=„http://motechautomotive.com”>cheap viagra online</a> cialis insomnia [url=http://rabbitinahat.com]buy cialis online[/url] cialis coupon rabbitinahat.com

ltaletepkv 2018. január 10. 21:17:16

how do you know if you need viagra <a href=„http://skyrank.com”>generic viagra online</a> viagra women effects [url=http://skyrank.com]buying cialis in australia[/url] buy cialis in australia skyrank.com

htaletnfwo 2018. január 10. 23:16:00

can you buy viagra in boots <a href=„http://matehusta.com”>buy viagra online canada</a> male viagra pills [url=http://skyrank.com]buy cialis in australia[/url] buy cialis canadian pharmacy motechautomotive.com

ftalethera 2018. január 11. 6:40:58

is viagra otc in usa <a href=„http://mphasset.com”>buy viagra australia</a> how long should i take cialis before [url=http://psychologytweets.com]buy generic cialis online[/url] cheap viagra online investinokc.com

ntaletggnu 2018. január 11. 12:07:50

viagra sample pack free <a href=„http://investinokc.com”>buy viagra</a> viagra online without pre [url=http://skyrank.com]generic viagra online[/url] cheap cialis psychologytweets.com

etaletiwlf 2018. január 11. 19:51:56

do women take viagra <a href=„http://mphasset.com”>generic viagra</a> quality viagra online [url=http://skyrank.com]cheap viagra online[/url] buy real cialis online rebeccaharrell.com

ctaletxjfr 2018. január 11. 21:55:33

viagra at discount prices <a href=„http://matehusta.com”>cheap viagra online</a> best price cialis [url=http://rabbitinahat.com]buy 5mg cialis[/url] buy cialis online us rabbitinahat.com

ytalethzvt 2018. január 12. 4:08:09

do you need a prescription to buy cialis <a href=„http://missreplicawatches.com”>buy cialis in uk</a> whats in viagra ingredients [url=http://mphasset.com]buy generic viagra[/url] buy viagra istanbulexpressonline.com

ttaletnehk 2018. január 12. 18:58:39

cheap cialis 5mg <a href=„http://rabbitinahat.com”>buy cialis black</a> cialis back pain remedy [url=http://rabbitinahat.com]buy cialis in canada[/url] buy cialis without prescription psychologytweets.com

ataletcenc 2018. január 18. 16:51:24

vwwcjdjg kqcopy.com cheap viagra online <a href=„http://kqcopy.com”>cheap viagra online</a> zbxj [url=http://rabbitinahat.com]cialis online[/url]

ctaletaoam 2018. január 18. 17:01:06

alternatives for viagra <a href=„http://motechautomotive.com”>buy cialis from india</a> who makes generic viagra [url=http://istanbulexpressonline.com]order viagra[/url] buying generic viagra online matehusta.com

ytaletclcs 2018. január 19. 2:20:59

ubgqeihz lizlarssen.com generic viagra online <a href=„http://lizlarssen.com”>generic viagra online</a> zspk [url=http://motechautomotive.com]cialis coupon[/url]

ltaletujda 2018. január 19. 3:35:11

powered viagra wordpress <a href=„http://matehusta.com”>buy generic viagra online</a> viagra in toronto [url=http://janxie.com]viagra online[/url] buy cialis canada psychologytweets.com

dtaletbtpj 2018. január 19. 12:49:23

yfmlpmft onevoicemethod.com generic viagra online <a href=„http://onevoicemethod.com”>generic viagra online</a> cslm [url=http://istanbulexpressonline.com]cheap viagra online[/url]

ctaletmijr 2018. január 19. 23:51:50

hbdgjsyv rabbitinahat.com generic cialis <a href=„http://rabbitinahat.com”>generic cialis</a> qkcu [url=http://janxie.com]generic viagra[/url]

utaletdech 2018. január 20. 10:27:28

buying cialis online from canada <a href=„http://skyrank.com”>cheap cialis online</a> is there a generic cialis in canada [url=http://psychologytweets.com]buy cialis[/url] buy cipla cialis rebeccaharrell.com

italetshfy 2018. január 20. 16:55:03

cpjxruwb istanbulexpressonline.com cheap viagra online <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>cheap viagra online</a> zybn [url=http://janxie.com]viagra coupon[/url]

ataletcccl 2018. január 21. 1:50:57

sfwtmxfh motechautomotive.com buy cialis <a href=„http://motechautomotive.com”>buy cialis</a> gzjf [url=http://rabbitinahat.com]cialis coupon[/url]

gtaletjbdm 2018. január 21. 10:54:43

awzdgqou mphasset.com viagra coupon <a href=„http://mphasset.com”>viagra coupon</a> ezpn [url=http://livecopys.com]cheap viagra[/url]

ftaletbuvd 2018. január 23. 23:10:30

teowpqau rebeccaharrell.com buy cialis online <a href=„http://rebeccaharrell.com”>buy cialis online</a> qmtx [url=http://protocog.com]viagra coupon[/url]

ctaletmidd 2018. január 23. 23:37:19

viagra samples usa <a href=„http://mphasset.com”>buy viagra fedex</a> what effect does viagra have on women [url=http://mphasset.com]buy pfizer viagra online[/url] order cialis missreplicawatches.com

xtaletqppw 2018. január 24. 17:39:17

elealtgf motechautomotive.com cialis online <a href=„http://motechautomotive.com”>cialis online</a> zamt [url=http://motechautomotive.com]cheap cialis online[/url]

ataletsqsz 2018. január 24. 17:51:55

how much cialis should i take <a href=„http://rebeccaharrell.com”>cialis 20mg buy</a> cialis and alcohol use [url=http://psychologytweets.com]generic cialis[/url] buying cialis online psychologytweets.com

btaletecnl 2018. január 25. 12:24:30

generic viagra uk next day delivery <a href=„http://mphasset.com”>viagra pills to buy</a> when should i take my viagra [url=http://motechautomotive.com]cheap viagra online[/url] cialis buy online usa missreplicawatches.com

atalettroi 2018. január 25. 12:27:03

yiabazse onevoicemethod.com buy viagra online <a href=„http://onevoicemethod.com”>buy viagra online</a> xuml [url=http://investinokc.com]generic viagra[/url]

gtaletjmaz 2018. január 26. 6:47:11

can you drink while taking viagra <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>buy viagra</a> cialis shelf life [url=http://rebeccaharrell.com]cheap cialis online[/url] buy cialis online usa psychologytweets.com

utaletfkxl 2018. január 26. 6:54:04

pqootvdh psychologytweets.com buy generic cialis <a href=„http://psychologytweets.com”>buy generic cialis</a> ryrl [url=http://livecopys.com]viagra online[/url]

vtaletqsns 2018. január 27. 0:13:46

gmsogxhd livecopys.com buy viagra <a href=„http://livecopys.com”>buy viagra</a> ksuj [url=http://livecopys.com]buy generic viagra[/url]

ztaletwzkf 2018. január 27. 0:15:26

fda approved cialis <a href=„http://psychologytweets.com”>buy cialis online cheap</a> viagra challenge [url=http://janxie.com]buy viagra online[/url] buy now cialis missreplicawatches.com

qtalettakr 2018. január 27. 17:53:16

lljybwhj mphasset.com buy generic viagra <a href=„http://mphasset.com”>buy generic viagra</a> cyum [url=http://motechautomotive.com]buy generic cialis[/url]

ntaletsvks 2018. január 27. 18:17:28

cialis viagra online <a href=„http://skyrank.com”>buy brand cialis</a> how to order viagra [url=http://motechautomotive.com]cialis buy cheap[/url] cialis buy canada skyrank.com

etaletcfjm 2018. január 28. 11:24:40

lvigcfha rabbitinahat.com generic cialis <a href=„http://rabbitinahat.com”>generic cialis</a> jmkh [url=http://kqcopy.com]buy generic viagra[/url]

mtaletdifg 2018. január 28. 13:08:03

buy cialis singapore <a href=„http://motechautomotive.com”>cialis online buy</a> buy viagra online [url=http://motechautomotive.com]cialis to buy[/url] generic cialis rabbitinahat.com

wtaletshej 2018. február 13. 5:10:20

<a href=„http://rabbitinahat.com”>buy cialis online </a> order cialis [url=http://rabbitinahat.com]cheap cialis generic online[/url] cheap cialis pills rabbitinahat.com

italeteunu 2018. február 13. 5:36:15

<a href=„http://rabbitinahat.com”>cialis online pharmacy </a> buy cialis online usa [url=http://rabbitinahat.com]cialis generic best price[/url] order cialis rabbitinahat.com

mtaletdwge 2018. február 13. 15:01:47

<a href=„http://istanbulexpressonline.com”>buy viagra online </a> cheap generic viagra [url=http://istanbulexpressonline.com]buying viagra online[/url] buy viagra cheap istanbulexpressonline.com

ttaleterdc 2018. február 13. 15:33:14

<a href=„http://skyrank.com”>buy cialis </a> generic cialis [url=http://skyrank.com]cialis 20mg[/url] cheap cialis online skyrank.com

wtalettplk 2018. február 14. 2:20:15

otc viagra alternative <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>order viagra online </a> where can i buy female viagra [url=http://istanbulexpressonline.com]buy generic viagra online[/url] online pharmacy viagra istanbulexpressonline.com

ntaletaplw 2018. február 14. 2:48:37

viagra means in hindi <a href=„http://investinokc.com”>viagra online canadian pharmacy </a> can viagra make your penis bigger [url=http://investinokc.com]buy viagra online[/url] buying viagra online investinokc.com

vtaletbkhr 2018. február 14. 5:31:34

real name for viagra <a href=„http://investinokc.com”>buy generic viagra online </a> 2 viagra in one day [url=http://investinokc.com]viagra online usa[/url] buying viagra online investinokc.com

ktaletpcxk 2018. február 14. 12:45:06

viagra generic name joke <a href=„http://janxie.com”>where to buy viagra online </a> retail price viagra 100mg [url=http://janxie.com]cheap generic viagra[/url] buy generic viagra online janxie.com

utaletgguq 2018. február 15. 3:06:44

effects of female viagra <a href=„http://lizlarssen.com”>buy viagra cheap </a> viagra forums uk [url=http://lizlarssen.com]buy viagra online[/url] buy viagra online lizlarssen.com

wtaletniyo 2018. február 15. 5:12:49

order real viagra online <a href=„http://valleyofshadowsanddreams.com”>viagra price </a> viagra works best when [url=http://valleyofshadowsanddreams.com]viagra price[/url] buy viagra valleyofshadowsanddreams.com

jtaletyufu 2018. február 16. 3:13:42

viagra for females how it works <a href=„http://matehusta.com”>buy viagra online </a> can i use viagra [url=http://matehusta.com]generic viagra[/url] generic viagra matehusta.com

dtaletlqho 2018. február 16. 3:31:19

how to get viagra with prescription <a href=„http://kqcopy.com”>generic viagra online </a> girl takes viagra [url=http://kqcopy.com]cheap viagra[/url] viagra online kqcopy.com

btalettvan 2018. február 16. 5:35:53

how viagra works for women <a href=„http://valleyofshadowsanddreams.com”>viagra online </a> what does viagra have in it [url=http://valleyofshadowsanddreams.com]viagra coupon[/url] viagra coupon valleyofshadowsanddreams.com

etaletnmue 2018. február 16. 10:28:11

viagra coupons online <a href=„http://motechautomotive.com”>generic viagra online </a> viagra for women uk [url=http://motechautomotive.com]generic cialis online[/url] viagra online motechautomotive.com

ktaletsoqh 2018. február 16. 19:00:24

viagra pill identification <a href=„http://rabbitinahat.com”>cheap viagra </a> what happens if a young man takes viagra [url=http://rabbitinahat.com]cialis online[/url] viagra coupon rabbitinahat.com

btaletrufi 2018. február 16. 20:05:56

high blood pressure and viagra <a href=„http://janxie.com”>viagra online </a> viagra reviews uk [url=http://janxie.com]viagra online[/url] buy viagra janxie.com

ztaletmppq 2018. február 16. 22:18:59

viagra doses 200 mg <a href=„http://rebeccaharrell.com”>viagra coupon </a> buy viagra professional online [url=http://rebeccaharrell.com]buy cialis online[/url] generic viagra online rebeccaharrell.com

jtaletxjqn 2018. február 17. 1:27:53

what happens when a woman takes a viagra pill <a href=„http://motechautomotive.com”>generic viagra online </a> how long does viagra make you last [url=http://motechautomotive.com]buy cialis[/url] cheap viagra motechautomotive.com

ktaletcqvm 2018. február 17. 4:14:49

cost of viagra 100mg <a href=„http://yogaheaters.com”>buy viagra </a> how do i order viagra online [url=http://yogaheaters.com]viagra online[/url] viagra coupon yogaheaters.com

btaletyagx 2018. február 17. 6:51:00

cvs viagra price <a href=„http://matehusta.com”>generic viagra </a> viagra dick [url=http://matehusta.com]viagra online[/url] cheap viagra online matehusta.com

qtaletwdvl 2018. február 17. 9:55:30

buy viagra in uk over the counter <a href=„http://lizlarssen.com”>generic viagra online </a> how to get viagra over the counter [url=http://lizlarssen.com]viagra online[/url] generic viagra online lizlarssen.com

rtaletwyhr 2018. február 17. 10:41:32

medical name for viagra <a href=„http://istanbulexpressonline.com”>buy viagra </a> viagra dose size [url=http://istanbulexpressonline.com]generic viagra online[/url] viagra coupon istanbulexpressonline.com

jtaletumpo 2018. február 17. 11:11:29

buy cheap viagra uk <a href=„http://skyrank.com”>buy viagra online </a> how to make viagra more potent [url=http://skyrank.com]buy cialis[/url] viagra coupon skyrank.com

etaletesok 2018. február 17. 12:37:38

what are viagra pills used for <a href=„http://matehusta.com”>cheap viagra </a> pink pill female viagra [url=http://matehusta.com]order viagra[/url] buy viagra matehusta.com

qtaletefgx 2018. február 17. 13:32:51

which is better cialis or viagra <a href=„http://janxie.com”>buy viagra </a> what happens if female takes viagra [url=http://janxie.com]generic viagra[/url] buy viagra janxie.com

ntaletkcuv 2018. február 17. 14:02:39

get viagra overnight <a href=„http://lizlarssen.com”>generic viagra </a> buying viagra online in canada [url=http://lizlarssen.com]buy viagra[/url] viagra coupon lizlarssen.com

dtaletypqh 2018. február 17. 14:16:02

viagra for young men <a href=„http://missreplicawatches.com”>buy generic viagra </a> what is viagra good for [url=http://missreplicawatches.com]cialis online[/url] viagra online missreplicawatches.com

dtalethqpv 2018. február 17. 16:18:13

viagra buy online usa <a href=„http://matehusta.com”>buy generic viagra </a> viagra cause high blood pressure [url=http://matehusta.com]buy generic viagra[/url] cheap viagra online matehusta.com

xtaletpbwz 2018. február 18. 1:46:52

viagra capsule <a href=„http://janxie.com”>generic viagra </a> drug name for viagra [url=http://janxie.com]order viagra[/url] generic viagra online janxie.com

btaletthaz 2018. február 18. 2:11:56

viagra risks <a href=„http://psychologytweets.com”>buy generic viagra </a> viagra meaning [url=http://psychologytweets.com]buy cialis[/url] generic viagra psychologytweets.com

btaletnzdd 2018. február 18. 4:32:37

viagra meaning in english <a href=„http://motechautomotive.com”>buy viagra </a> cheapest price for viagra [url=http://motechautomotive.com]generic cialis[/url] cheap viagra online motechautomotive.com

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

© 2008-2018, IGEN