Ne legyen „új városközpont”!

2009. szeptember 17. 20:47 Bethlenfalvy Gábor

Végy egy üres telket, építs rá nagy kockaházat. A felszín alatt legyen garázs, a földszinten üzlethelyiségek, fölötte irodák, még följebb lakások. Esetleg építs mellé jókora ablaktalan bevásárló- és szórakoztatóközpontot is. Az egyszeri ingatlanfejlesztő szerint ez a „városközpont" receptje. Holott...

Ha még egyszer meghallom, hogy egy ingatlanfejlesztő „új városközpontot" akar építeni, olyat teszek, hogy magam is megbánom. Minimum velőtrázó sikollyal fogok tiltakozni, de az is lehet, hogy odaláncolom magam Lányi Andráshoz... Az ingatlanfejlesztő azt hiszi, hogy azt hívják városközpontnak, amit ő a lehető legjobb áron tud el-, illetve bérbe adni. Holott pontosan lehet tudni, hogy valójában mi kell egy városközponthoz.

Kocsma

Na ugye - mondja erre az egyszeri ingatlanfejlesztő -, ott vannak azok a jó kis földszinti üzlethelyiségek, köztük lesznek jó kis sörözők, kávézók, éttermek, lehet ott üldögélni, beszélgetni, tárgyalni, társadalmi életet élni. Vagy nem erről van szó? De, tényleg erről van szó. Az egyszeri ingatlanfejlesztő városközpont-koncepciójának ez az egyetlen védhető eleme. Igaz, jobb lenne, ha olyan kocsma (söröző, kávézó, étterem) lenne ebben a városközpontban, ahol már apánkat (nagyapánkat) is ismerte a csapos vagy a pincér. Ugyanis a városközpont inkább ne legyen új; ha lehet, őrizze generációk lábnyomát, tekintetét, emlékét. De lépjünk tovább.

Templom

Azaz: szellemi, kulturális központ. Sajnálom, a multiplex mozi nem elég. Még a színház se igazán. Nem rossz, de nem elég. Olyan hely kell az igazi városközponthoz, ahol nem csupán a kulturális fogyasztás lehetősége a vonzerő. Hanem ahol közösség szerveződik, ami nemcsak befogadója, de megélője, alkotója, továbbadója a kultúrának és a hagyománynak. Ez képes magához vonzani és megtartani egy település lakosságát - vagy annak legalább egy részét. A keresztény templom (és ami hozzá tartozik: lelkészi, illetve plébániaépület, hittanterem stb.) ilyen intézmény a XXI. században is. Aki tud még más ilyet, szóljon. Én nem tudok. Szerintem nincs városközpont templom nélkül; ez a helyzet.

Hivatal

A városközpont az a hely, ahol a hivatalos ügyek intéződnek. Ahová ezért is jár az ember. Az ügyintézés helyszínének pedig tekintélyt, felelősséget és szolgálatkészséget kell sugároznia. Mindezeket együtt! Óriási koncepciós hiba, amikor alapvető közhivatalokat - költséghatékonysági szempontokra hivatkozva - elköltöztetnek a régi, patinás központi épületekből, és jellegtelen, modern (netán kültelki) építményekbe száműznek. Azt mondják, a hivatal feladata az, hogy ellássa a számára kijelölt funkciókat az erre leginkább alkalmas irodaterületeken, és nem az, hogy műemléképületeket fenntartson, üzemeltessen. Hát már hogy a fenébe ne lenne ez is a feladata? Ki másnak lenne inkább a feladata, hogy a hivatalok hagyományait, tekintélyét, a közszolgáltatás presztízsét és a városközpontok életben tartását ilyen módon is őrizzék, mint maguknak a hivataloknak?

Út

Mégpedig utak, főutak, főtér. Azaz közlekedés. A városok utak mellé épültek, az utak városokhoz vezetnek - nincs egyik a másik nélkül. Persze manapság ez nehéz ügy; a közlekedés hajlamos szétverni, szétfüstölni, lakhatatlanná tenni azt a városközpontot, aminek egykor szerves része volt. De a megoldás akkor sem az, hogy hagyjuk lerohadni, kiüresedni, funkciótlanná válni a régi forgalmas városközpontot, hogy aztán valami félreeső helyen újat építsünk. A személyautók korlátozása a városközpontokban ésszerű lépés. De hagyományos tömegközlekedési csomópontok, jó gyalogos és netán bicikliút-kapcsolatok alapvetően szükségesek egy városközpontba. Az elmúlt évek egyik leghajmeresztőbb ötlete volt, hogy a budapesti Nyugati-pályaudvart kitelepítik valahová a fenébe, a csarnokot pedig valamilyen mondvacsinált reprezentatív funkcióra hasznosítják. A városközpont attól városközpont, hogy amikor Mari néni följön Pestre, hogy bevásároljon a Corvinban, akkor itt egy szép, nagy, patinás csarnokba érkezik, ahonnan rögtön át tud szállni a hatos villamosra.


Nem akarok „új városközpontokat"! Őrizzük meg a régieket!

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN