Helyből bio

2009. április 25. 22:04 Bethlenfalvy Gábor

Hiteles vizsgálatok szerint a Magyarországon árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, azaz gyakorlatilag „helyből" bio minőségűnek tekinthetők. Az importgyümölcsök és -zöldségek esetében lényegesen rosszabb ez az arány.

A cikkben, ahonnan a fenti információt idéztük, az is olvasható, hogy bár felmérések szerint a hazai gazdasági szervezetek által művelt terület 95%-án végeztek valamilyen növényvédőszeres kezelést, a termékek egy jó részéből már kiürülnek, lebomlanak a vegyszerek, mire azok a fogyasztóhoz kerülnek. Tehát mondhatnák, hogy biotermékek vásárlása nélkül is az esetek felében közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk.

Érdekes lenne közelebbről is megnézni, hogy mi ennek az oka. A magyar gazdáknak kevesebb a pénzük a növényvédő szerekre? A kedvezőbb időjárásnak köszönhetően nem csak finomabbak a magyar gyümölcsök és zöldségek más országok termékeinél, de ezt kevesebb mesterséges szerrel tudják produkálni?

Mert azt ugye nem kell hosszasan bizonygatni, hogy finomabbak. Aki vásárolt már külföldön gyümölcsöt, feltehetően érti, hogy miről beszélek.

És az sem véletlen, hogy nálunk a közeledő nyárnak az a biztos jele, hogy a kofák a piacon kiteszik a táblát: MAGYAR EPER. Aztán telnek a hetek, és megjelenik az újabb tábla a MAGYAR DINNYE felirattal, majd a közelgő ősz hírnöke: MAGYAR SZŐLŐ.

Az árus nyilván nem hülye. Tudja, mi a „marketingértéke" egy-egy ilyen táblának. Mert hát a vásárló se hülye, és pontosan tudja, hogy mennyire különbözik az az eper, dinnye és szőlő, amelyik nem magyar...

Szóval meg kellene nézni közelebbről ezt a dolgot: a magyar gyümölcsök és zöldségek nemcsak finomabbak, hanem egészségesebbek is? Vagy legalábbis egészségesebbek tudnának lenni...? Ha figyelnénk ezekre a dolgokra, és - mondjuk metróépítés helyett - abba fektetnénk állami és EU-pénzeket, hogy a magyar gyümölcsök és zöldségeknek ne a fele, hanem mondjuk a háromnegyede legyen vegyszermentes?

És ha úgy ismerne meg minket Európa és a világ, mint a finom és egészséges gyümölcsök és zöldségek országát? Ha már amúgy is majdhogynem azok vagyunk, és nem kell hozzá kitalálni szinte semmi újat?

És nem lenne érdemes kihasználni a gyümölcsszimbólum számos jelentéstartalmát, és erre építeni egy szerethető, érthető országképet?

Cimkék: gyümölcs, zöldség

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN