(Forrás: www.mariaut.hu)

A Mária Út - Via Mariæ projekt célja, hogy Közép-Európa vallási értékeit egységes rendszerré szervező spirituális turista útvonal és zarándok útvonal hálózat épüljön ki Magyarországon és Közép-Európában, amely összeköttetést teremt kelet-nyugati irányban az osztrák Mariazell, Budapest, Máriapócs és Csíksomlyó között, valamint észak-déli irányban Częstochowa, Esztergom, Budapest, Máriagyűd és Međugorje között.

A spirituális turista útvonal fejlesztésének első szakasza a Mária Út Mariazell és Csíksomlyó közötti szakaszának kijelölése és kiépítése. A két Mária-zarándokhely között a tervek szerint több alternatív útvonal fog vezetni. Az északi főút az ország északi részén, a Kőszeg, Celldömölk, Bakonybél, Zirc, Budapest, Mariabesnyő, Máriapócs útvonalon halad (alternatív útvonalakkal Vasvár, valamint Esztergom - Márianosztra - Mátraverebély-Szentkút felé).

A későbbiekben lehetőség nyílhat
• egy észak-déli Mária Út főútvonal kialakítására (Lengyelországból, Szlovákián, Magyarországon át, Horvátország és Hercegovina felé), valamint
• az ország déli részén vezető második számú kelet-nyugati főútvonal kiépítésére is, melynek fő csomópontjai Mariagyűd és az erdélyi Máriaradna.

A Mária Út koncepcióját további a főútvonalakhoz kapcsolódó helyi, térségi zarándokútvonalak, alternatívák és ráhordó, illetve leágazó zarándokút-szakaszok egészíthetik ki.

Az utat vagy annak kisebb szakaszait bármely irányban, egyénileg vagy csoportosan is be lehet majd járni, a tervezett útjelzésekre és térképes útikalauzra támaszkodva, az ajánlott szálláshelyek igénybevételével.

A tervezett Mária Utak spirituális, lelki, szellemi és fizikai középpontja, azaz a kelet-nyugati és észak-déli utak középpontja Budapest XII. kerületében, a Normafa mellett, a Szent Anna réten található.

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása - több mint 1400 km...

A zarándokutak kiemelkedő és fokozódó jelentőségűek a világban. A keresztény kultúrkörben sok tízmillió embert vonzanak évente. Magyarok is egyre többen járják Nyugat-Európa híres zarándokútjait. De miért is utaznánk el mindig ilyen messzire, ha itthon is lehet zarándokolni?
A Mária Út gyakorlati előképeinek tekinthetjük a szervezett, rövid, vagy több napos magyarországi zarándoklatokat (Ferences zarándoklatok, sümegi zarándoklatok, Élő Rózsafüzér, máriapócsi zarándoklatok).

A Mária Út ideája három pilléren nyugszik:

1. a spiritualitást, a lelki, szellemi és fizikai megújulást, újjászületést, illetve a mindennapi élet hajszájából való kiszakadást, és az adott élethelyzetükben választ, eligazodást, kihívást vagy csendet keresők számára egy vonzó, egyedi értékeket hordozó és élményt nyújtó, biztonságos közép-európai és magyar spirituális turistaútvonal és zarándok-úthálózat létrehozása, mely részenként és szakaszaiban is bejárható;

2. Közép-Európa lelki, fizikai egységének és összetartozásának erősítése, valamint vallási, kulturális, természeti értékeinek, gyökereinek, hétköznapjainak megismertetése a világgal,

3. a kereszténység több ezer éves értékeinek felfedezhetővé, megtapasztalhatóvá tétele, megőrzése, valamint égi édesanyánk Szűz Mária és egyszülött fiának a mi Megváltónknak megmentő, segítő, óvó, szerető és védő jelenlétének jelenlévővé tétele a világban és továbbadása a jövő nemzedékeinek

A gyalogos zarándoklás a természet csodáit és az Istent kereső ember alkotásait, az imádságos lélek nyomait követi, és valódi alkalom arra, hogy az ember nyitott legyen a teremtő felé. Ha pedig ez a találkozás megtörténik, az fordulatot hozhat az ember életében. Az út belső utunkká is válik - egy hosszabb zarándoklatról életre szóló élményekkel, lelkileg megújulva térhetünk haza. Ha pedig sok ember kezd új útra térni, az megváltoztatja a társadalmat is, s már itt a Földön élhetőbbé és szebbé válhat a világ.

A Mária Út hozzájárul a helyi turizmus fejlődéséhez is, rendszerbe foglal olyan látnivalókat, „rejtett kincseket", melyeket ma csak kevesen keresnek fel. A Mária Út beilleszkedik az európai gyalogos, illetve kerékpáros utak hálózatába. A Mária Út - Via Mariæ olyan spirituális turistaútvonal-hálózat, ami elsősorban a természetben vezeti útvonalát. Gyalogos és későbbi kerékpáros vonalvezetése igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat. A Mária Út - Via Mariæ a turizmus, ezen belül is kiemelten az örökégi, természeti és vallási turizmus húzóprojektje lehet a közép-európai térségben, de nem csak a vallásos emlékeket kívánja feltárni, hanem az érintett útvonalhálózaton és környezetében fekvő kulturális-, öko-, egészségi-, gazdasági- és természeti kincseket, helyi hagyományokat, népi, nemzeti szokásokat is. A Mária út tehát mindazoknak szól, akik jó szándékkal, nyitott szívvel útra kelnek, hogy mélyebben megismerjék önmagukat, s a különböző vidékeket, városokat, kegyhelyeket. Az egybefüggő gyalogutat természeti és kulturális értékek egyaránt jellemzik: erdők, mezők, puszták, vadregényes völgyek, falvak, városi séták, kegyhelyek és templomok, nevezetességek.

A keresztény világ zarándoklatai Jézus életének színteréhez, szentek emlékhelyihez vagy Szűz Mária kegyhelyeihez vezetnek. Magyarország több helyi jelentőségű vallási-zarándokvonzerőt mutat fel, de a nemzetközi zarándoklatokban nincs különös vonzása, pedig a Kárpát-medence a Mária-tisztelet szempontjából óriási értékekkel és lehetőségekkel rendelkezik. A Mária-tiszteletnek és a búcsújárásnak Szent István királyig visszanyúló, mély gyökerei és kiemelkedően gazdag, ma is élő hagyományai vannak (Regnum Marianum). Ezek ihlették és táplálják a Mária út megvalósítását: hogy legyen egy út, melyre a kegyhelyeket mint egy rózsafüzér szemeit fűzzük fel.

A Mária Zarándokút létrehozásának elsődleges célja, hogy újra megerősítsük a térség Szűz Mária iránti mélyen gyökerező tiszteletét és szép hagyományait. Cél, hogy a Mária kegyhelyek rendkívüliségét felfedeztessük a világgal és segítségével Mária üzenetét tolmácsoljuk a világnak. A zarándokút olyan eszköz lehet, amely hívő és nem hívő emberek tömegének segítheti a Jézushoz vezető útra való rátalálását. A zarándokút létrehozása emellett lehetőséget teremthet Szűz Mária kegyhelyeinek rendbetételére, ahhoz adományok, támogatások, közösségi források megteremtésére. Létrehozhatunk zarándok-szálláshelyeket, ahol a zarándokút szelleméhez méltó lelkiséget képviselő környezetben pihenhetnek a zarándokok.

További információ: www.mariaut.hu

 

Hozzászólások:

chubakka 2009. június 5. 16:21:32

Majd ha a budapesti szocialista főpolgármester helyettes (Hagyó ?) nem Szent Jakab útjára megy zarándoklatra, hanem a Mária útra, ha majd ez lesz a trendi...
Azt gondolom, ehhez kellenek az évszázadok.
Békés évszázadok, amiből errefelé nem sok adatott.

9876543210start 2009. november 8. 9:15:43

ez az egesz sztem naon szar

wikipedista 2010. szeptember 26. 21:44:46

Magyarország a prófécia szerint egy olyan börtön ahol egyszer egy nagyon szép madár fog felröppenni. A csak imádkozzunk továbbra is és próbáljuk ki beteg ismerőseinken, hogy a Mária-út egyik másik Mária-kegyhelyén található szent kutak valóban gyógyító hatásúak-e.

m. 2010. szeptember 27. 8:36:04

Meggyógyultam! Hála érte Istennek,embernek, a gyógybalzsamnak és a jógának!

sátán 2012. március 1. 22:21:38

hát ti buzik vagytok

Clay 2017. március 2. 0:23:46

Maglie Calcio Bambino
Madisonqo Maglia Juventus Poco Prezzo GusHvvjh
LashundaG Maglia Real Madrid Bambino SherlynCh
EffieEzge Maglia Napoli Bambino KrystleBu
StanleyNe Maglie Calcio Liverpool RosalineD
Charolett Maglia Napoli Bambino AdrianHer

ScottLig 2017. augusztus 27. 12:37:48

Instant immersion kazakh level 1 12 month subscription

randsondeu.exblog.jp/27051377/
Rocket italian premium level 1 20cd pack and 247 lifetime online access
limahor.exblog.jp/27077187/
Corel lcvsps1mla50 videostudio pro paintshop pro 1 50 p
boygegel.exblog.jp/26991037/
flowconsjust.exblog.jp/27019982/
<a href=„http://pehywea.exblog.jp/27047051/”>Software allway sync 8.3.0 dlloz</a>
<a href=http://umjasig.exblog.jp/26994647/>8 new themes for windows 7h33tmad dog</a>

ScottLig 2017. augusztus 30. 16:23:13

Garmin bluechart lake michigan freshwater map microsd card

cosurbirdsasth.7m.pl/huqufuboc/atomix-virtual-dj-pro-v606-portable.html
Garmin mobile xt data card minisd europe
landschifer.5v.pl/bygomefe/http-net-18-wheels-of-steel-haulin-truck-mods-download.html
Avg antivirus 2016 1 user 2 year esd
cosurbirdsasth.7m.pl/cyqymibac/for-your-entertainment-adam-lambert-youtube.html
olidebche.7m.pl/dunysazud/kcncrew-pack-july-15-2017-os-x.html
<a href=„http://tranvabtiasub.7m.pl/fedupok/wga-validation-xp-activation-crack-working-free.html”>wga validation xp activation crack working free</a>
<a href=http://neucyme.5v.pl/zarubal/kaspersky-internet-security-2017key.html>kaspersky internet security 2017.key</a>

ScottLig 2017. szeptember 7. 23:33:28

Textplus for palm os downloadable software

gueketepcci.7m.pl/cyzezy/most-wanted-55-softwares-collection-oct09iso.html
Zondervan bible study library family edition 5.0
poiditiba.7m.pl/bifudopa/credece-clearwater-revival-pendulum.html
Mks toolkit for developers v8.5
tranvabtiasub.7m.pl/gupapyb/herr-der-ringe-schlacht-um-mittelerde-2-vollversion-kostenlos.html
raibrinotti.7m.pl/ticimub/coldplay-viva-la-vida-single-2017-download-album.html
<a href=„http://olidebche.7m.pl/tylugeb/winrar-380-professional-516527588.html”>winrar 3.80 professional 516527588</a>
<a href=http://gautrepcardty.7m.pl/gojiwyk/more-ram-for-mac-os-x-adobe-memoryboost-cs6-wkeygen.html>more ram for mac os x adobe memoryboost cs6 wkeygen</a>

ScottLig 2017. szeptember 8. 23:26:57

Stuffbak lost found service camera pack

skiminanfrees.7m.pl/pijodi/tor-browser-bundle-2325-12-en-us.html
Microsoft visual studio 2016 professional edition upgrade pc
adelun.5v.pl/nikabexip/joboshare-ipod-rip-2250124.html
New jersey nets 2016 06 schedule downloadable software
midhaggfine.7m.pl/dynydupy/apps-your-uninstaller-pro-2017-6-2-1262-with-keygen.html
taiprocwhiife.7m.pl/byjypi/hidetools-parental-control-430.html
<a href=„http://lietrichyscen.7m.pl/zilij/perfectdisk-pro-server-110-build-178.html”>perfectdisk pro server 11.0 build 178</a>
<a href=http://tioxelsbernu.7m.pl/dufilifyp/programs-for-windows-mobile-65.html>programs for windows mobile 6.5</a>

ScottLig 2017. szeptember 9. 14:23:37

Garmin mapsource city navigator north america dvd rom for garmin streetpilot gps units

exlachaimo.7m.pl/cicuta/nidesoft-dvd-to-mp4-converter-5402.html
Preventing discrimination in the workplace powerpoint kit cd rom
wohnracori.7m.pl/tezopemod/yosemite-techn-tapeware-70-client-svr-3pk-50121212.html
Safco public square recycling container
marfbirdchandna.7m.pl/wesoji/kaspersky-virus-removal-tool-700290-keygen.html
preseagdisu.7m.pl/kyjuhyca/nero-linux-3110-keymaker.html
<a href=„http://promarefex.7m.pl/liqoh/rollercoaster-tycoon-2-2-expansion-free-full-version-mac.html”>rollercoaster tycoon 2 2 expansion free full version mac</a>
<a href=http://greenlinili.7m.pl/dotypy/new-star-gp-2017-pl-edit-by-40mirek.html>new star gp 2017 pl edit by 40mirek</a>

ScottLig 2017. szeptember 10. 12:56:42

Kurzweil 3000 reading writing learning educational software v4 mac nt pbwllp uf

https://storify.com/clerexmesrai/roxio-dvdit-pro-hd-v6-3-iso-com
Mcdougal littell math course 3 easy planner dvd rom
https://storify.com/tentrepicksput/dsp-waldorf-xtk-vst-synth
Some spanish ballads by w.s. merwin
https://storify.com/deonkeepcorpa/internet-download-manager-5-17-build-4-crack
https://storify.com/syldiobatchard/spore-creature-creator-multi18-rituel
<a href=„https://storify.com/cobyseme/kaspersky-anti-virus-7-0-new-key-100-working”>Kaspersky anti virus 7.0 new key 100 working</a>
<a href=https://storify.com/dazzmotele/island-realms-2017-pcgame>Island realms 2017 pcgame</a>

sverigapotek 2017. szeptember 23. 15:48:55

tabletter pris, sverige-apotek.life/elrox.html , köpa Sverige online.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

© 2008-2017, IGEN