Hülyeséghajó

2009. március 31. 19:41 Bethlenfalvy Gábor

Besenyő Pista bácsi megmondja, mi a hülyeség. (Például a kőolaj-finomító, hiszen akármennyit finomítják, úgyse lesz finom a kőolaj. A krumpli viszont majdnem finom; nem is kell finomítani, csak főzni egy lábosban.) Most én is megmondom, mi a hülyeség.

Minden idők legnagyobb óceánjáróját készítik Finnországban. A 225 ezer tonnás Oasis of the Seas fedélzetén egyebek közt lesz futballpálya nagyságú szabadtéri aréna, 750 férőhelyes, görög stílusú amfiteátrum, korcsolyapálya, továbbá egy komplett Central Park, igazi kertekkel és fákkal. Nem vicc, komoly újságban olvasható.

Ez, kérem, hülyeség.

Nem afféle vicc-hülyeség, ez igazi hülyeség. Minek egy hajóra amfiteátrum és igazi fa? Ki a fene akar óceánjáró hajón korcsolyázni? Esetleg ugyanaz, aki korcsolyapályán hajózni? Hát persze, nyilván vannak ilyen emberek, hiszen egyébként nem építenének nekik iszonyú pénzekért hülyeséghajót. Van ilyen, na de - nóóórmális?

Hajóra futballpálya? És Dubaiban a sivatagba fedett sípálya? Pálma alaprajzú félszigettel? Balatonfüredre meg görög falu? Budapesti ablaktalan bevásárló-központba olasz étterem? A Mátrába mediterrán stílusú villa? Nóóóóóórmális?

Most pedig jósolni fogok. Mindenki írja föl egy papírra, amit mondok, tegye borítékba, és ragassza le. Hogy később elő lehessen venni.

Mert megérjük még azt az időt - és talán hamarabb eljön, mint gondolnánk -, amikor nem lesz szüksége senkinek ezekre a posztmodern hülyeségekre. Ami ma sokaknak izgalmas élményforrásnak tűnik, nem lesz több, mint szánalmas ökörködés.

Ismét arra lesz igény, ami valódi. Valódi hajóra, valódi kertre, valódi amfiteátrumra, valódi korcsolyapályára, valódi hóra.

Az fog jól járni, aki megőrizte a valódi hajót, a valódi kertet, a hegyet, a havat, a régi házakat, éttermeket.

Akkor újra valódi országokra lesz szükség. Olyanokra, amik azok, amik. Ilyenekben szeretnek majd élni az emberek, ilyenekbe látogatnak szívesen a turisták.

Erre az időre őrizzünk meg a valódi Magyarországból annyit, amennyit csak lehet!

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN