Hülyeséghajó

2009. március 31. 19:41 Bethlenfalvy Gábor

Besenyő Pista bácsi megmondja, mi a hülyeség. (Például a kőolaj-finomító, hiszen akármennyit finomítják, úgyse lesz finom a kőolaj. A krumpli viszont majdnem finom; nem is kell finomítani, csak főzni egy lábosban.) Most én is megmondom, mi a hülyeség.

Minden idők legnagyobb óceánjáróját készítik Finnországban. A 225 ezer tonnás Oasis of the Seas fedélzetén egyebek közt lesz futballpálya nagyságú szabadtéri aréna, 750 férőhelyes, görög stílusú amfiteátrum, korcsolyapálya, továbbá egy komplett Central Park, igazi kertekkel és fákkal. Nem vicc, komoly újságban olvasható.

Ez, kérem, hülyeség.

Nem afféle vicc-hülyeség, ez igazi hülyeség. Minek egy hajóra amfiteátrum és igazi fa? Ki a fene akar óceánjáró hajón korcsolyázni? Esetleg ugyanaz, aki korcsolyapályán hajózni? Hát persze, nyilván vannak ilyen emberek, hiszen egyébként nem építenének nekik iszonyú pénzekért hülyeséghajót. Van ilyen, na de - nóóórmális?

Hajóra futballpálya? És Dubaiban a sivatagba fedett sípálya? Pálma alaprajzú félszigettel? Balatonfüredre meg görög falu? Budapesti ablaktalan bevásárló-központba olasz étterem? A Mátrába mediterrán stílusú villa? Nóóóóóórmális?

Most pedig jósolni fogok. Mindenki írja föl egy papírra, amit mondok, tegye borítékba, és ragassza le. Hogy később elő lehessen venni.

Mert megérjük még azt az időt - és talán hamarabb eljön, mint gondolnánk -, amikor nem lesz szüksége senkinek ezekre a posztmodern hülyeségekre. Ami ma sokaknak izgalmas élményforrásnak tűnik, nem lesz több, mint szánalmas ökörködés.

Ismét arra lesz igény, ami valódi. Valódi hajóra, valódi kertre, valódi amfiteátrumra, valódi korcsolyapályára, valódi hóra.

Az fog jól járni, aki megőrizte a valódi hajót, a valódi kertet, a hegyet, a havat, a régi házakat, éttermeket.

Akkor újra valódi országokra lesz szükség. Olyanokra, amik azok, amik. Ilyenekben szeretnek majd élni az emberek, ilyenekbe látogatnak szívesen a turisták.

Erre az időre őrizzünk meg a valódi Magyarországból annyit, amennyit csak lehet!

 

Hozzászólások:

chubakka 2009. június 5. 16:16:58

Bizony-bizony! Mint a finomfőzelék. A főzelék nem finom, a finomfőzelék meg pláne nem finom.
Avagy honnan gondolták, hogy ha összekevernek két főzeléket, amiből mind a kettőt egyenként is utálom, akkor a conglomeratumot „finomnak” fogom tartani.

Na ez a másik a hülyeség!

Kedves Gábor!

„Valamikor?” - már csak egyetlen kérdésem van: azt mondtad írjuk föl egy papírra, tegyük borítékba, ragasszuk le - ezen az éghajlaton meddig áll el a papír?

Vagy az utolsó atomvillanás utáni 5 percre gondoltál?

Bethlenfalvy Gábor 2009. június 5. 20:58:08

Kedves chubakka, mint írtam, szerintem még megérjük azt az időt. Tudod, ez egy alapvetően optimista blog...

nikola 2009. június 6. 1:48:09

@chubakka:

A finomfőzelék finom, csak normális alapanyagokból kell főzni. A többi főzelék pedig még a finomfőzeléknél is finomabb; főleg a tökfőzelék sok kaporral és sült oldalassal.

Rossz a példa.

Kerub 2009. június 6. 9:34:57

Meg kell védenem chubakkát, mert a finomfőzelék (mint az ízes palacsinta) tényleg gyenge lábakon álló műfaj.

chubakka 2009. július 8. 15:48:15

De gustibus non est disputandum - vagy ahogy annak idején magyarították: Illések és Pofonok.
Egyébként meg, azért hívják finomfőzeléknek, mert azt mégsem lehet ráírni a menüre, hogy 'borzalmasfőzelék'.

Kedves Gábor! Értelek. Sőt, rá is jöttem.
Annak idején mindenki igyekezett megszabadulni a Trabantoktól. Nekem is ajánlottak egyet, 3.000 Ft-ért. Múltkor láttam, valaki hirdette: 55.000,-Ft (nem most volt, jól van, no!)

De ugyanígy voltunk a köcsögökkel és a Singer varrógépekkel is, meg a régi, hagyományosan magyar gyümölcsfákkal, szőlő típusokkal. Most meg alig lehet valahonnan szerezni és lassan rájöttek, az eleink nem csak azért tartották azokat, mert maradiak, szűklátókörűek voltak vagy, hogy nem volt más, hanem azért, mert „ez való ide”.

Milyen szép is lenne, ha Magyarországot is „meg lehetne őrizni”, mint a kihaló félben lévő állatok DNS-kódjait. Azt hiszem, a lelkünkben - talán - a hagyományos magyar értékeket, a vendégszeretetet, az idősek tiszteletét, az 'adjuk át a helyünket az öregebbeknek a buszon' parancsot, a szép magyar beszédet, a szerelmes verseket, magát a szerelmet, a hazugságtól elzárkózást, a család, a nő tiszteletét, a gyerekek szeretetét, a nagy családot, az éjféli, hóropogós templomba menetelt, a búcsút, ami nem a kocsmát jelenti, a becsületet, az igazmondást, a hűséget, a hazaszeretetet, az önfeláldozást, a magyaros vitézséget, az igazi humort, a nyelvi humort, az oktató, a tanító becsületét, a valódi mulatás szeretetét, a munka tiszteletét! És biztos Neked is volna még sok, sokszor hiányolt értéked, amit fölvennél a gén-bankba!

Olyan jó lenne hinni benne, és ha nem lennének a hétköznapok, amikor mindennek az ellenkezőjét látjuk, még bízni is lehetne benne.

vampierre 2009. augusztus 6. 16:43:09

Szívmelengetően optimista ez a cikk. Tetszett. Kedvenc lett a blog!

chubakka 2009. augusztus 12. 15:45:55

Na, most mit mondana Besnyő Pista bácsi: Margit! A ingatlanadó az egy hülyeség?
Mert nem is ingatlan, mer' az egy hülyeség, hanem ingetlen és akinek már inge sincs az hogy fizessen a adót.

Jól mondom? Hát, nem? De! Ma már háromszor volt igazam.

donkihote 2009. október 21. 22:09:55

Ahogy majd telnek-múlnak az évek, a világban egyre kisebb számban bolyongó normális emberek össze fognak gyűlni egy helyen és a rájuk értetlenül néző hülyék ellen védekezésül kerítéssel veszik körbe magukat. A hülyék ezt a helyet csak „ A hülyék rezervátumának” fogják hívni. Mert mindig a többség a normális. Na ott kellene azt a borítékot majd kinyitni.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

© 2008-2017, IGEN