Ország, ahol bármerre lovagolhatunk

2009. március 28. 21:50 Bethlenfalvy Gábor

Hollandia lovasnemzet - derül ki az újságból. Tényleg olyan jó lehet Hollandiában lovagolni? Nem jobb Magyarországon?

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke (mellesleg a CBA üzletlánc társtulajdonosa) nyilatkozta a Heti Válasznak:

„Hollandia híres a virágkertészetéről, azt viszont kevesen tudják, hogy a lovassport ugyanannyi pénzt termel a holland költségvetésbe. Komoly ágazatról beszélgetünk, és nem csak a lovassport tartozik hozzá. A lovassport és a lóversenyzés a kirakat - itt vannak a legdrágább lovak -, de a turisztika, a lótenyésztés, a takarmánytermesztés és a hagyományőrzés is az ágazat része. Márpedig ha van ország, melynek jó adottságai vannak, hogy lovas nagyhatalommá váljon, az a miénk. (...) Sokat kárhoztatják a felszabdalt mezőgazdasági nadrágszíjparcellákat, a lovassportok szerelmeseinek viszont a körbekerített nagy magánbirtokok hiánya miatt Magyarország maga a paradicsom. Külföldi barátaim nem hisznek a fülüknek, amikor azt mondom, bármerre lovagolhatunk. Otthon vagy az aszfalton mennek, vagy a saját birtokukon, bokortól bokorig. A mezőgazdaságnak is kirakata a ló - állattenyésztési vásárokon vele büszkélkedhetünk leginkább. És ami a legfontosabb: nagyon bennünk van a lószeretet. Hiába volt ötven rossz évünk, mégsem tudták kiölni. A lovassport is újjáéledt, sőt, a hagyományos szakágakon túl - mint a fogathajtás, a díjugratás, a díjlovaglás, a távlovaglás vagy a lovastorna - olyanok fejlődtek ki, mint a Kassai Lajos által létrehozott lovasíjászat, mely már tizenöt országban jelen van."

Remek kis szöveg; újra bizonyítja, hogy Magyarországot nem kell kitalálni, nagyon is jól ki van találva.

Vegyük például azt a részletet, mely szerint Hollandiában igen népszerű a lovassport; a virágkertészethez hasonló a gazdasági jelentősége... Érdemes belegondolni: tényleg olyan jó Hollandiában lovagolni? Tulajdonképpen nem lehet rossz: tágas síkságok, kedves, emberarcú táj jelenik meg a szemünk előtt, ha a valaha látott holland utazási prospektusokra gondolunk. Igaz, ezeken a prospektusokon valahogy sosem esik az eső. A valóságban viszont igen, rengeteget, évi 200-250 a csapadékos napok száma. Hogy jobban érzékelhető legyen: ez heti 4-5 nap! De ha éppen nem esik, még akkor is süvíthet a nyirkos, hideg szél az óceán felől. Lovagolni, ilyenkor? Hát...

Ha tudnék lovagolni (nem tudok), akkor már inkább Magyarországon lovagolnék. Ahol elég csapadék hullik ahhoz, hogy zöld, lombos vidéket lássak a nyeregből, de kisebb a valószínűsége, hogy nap mint nap bőrig ázzak és csontig fagyjak. Nem kell fenyvesekkel vadregényes tájakon sziklák közt botladoznom, se déli vidékek rekkenő hőségében izzadnom. Változatos, de kedves, emberléptékű tájon ügethetnék - ha tudnék lovagolni. Így mondjuk csak biciklizhetek. Vagy gyalogolhatok. Vagy evezhetek. Vagy üldögélhetek lombok árnyékában, sütkérezhetek langymeleg napsütésben. Kellemesebb körülmények között, mint más országokban.

Jól ki van ez találva.

Csak örülni kellene neki, gondozni, és élni a lehetőségekkel. És beszélni róla.

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN