Tony Blair és a Szent Korona

2008. augusztus 31. 21:42 Bethlenfalvy Gábor

Egy vitában már megint előkerült az a fantasztikus jövőkép, hogy Budapestnek nyitott, sokszínű, multikulturális nagyvárosnak kellene lennie. Holott aligha lehet manapság idejétmúltabb, unalmasabb, ijesztőbb valamit kitalálni egy multikulturális nagyvárosnál.

A multikultit szóba hozó derék értelmiségiek valószínűleg nem hallottak Tony Blair nevezetes beszédéről, amelyben a baloldali brit miniszterelnök 2006 decemberében kerek-perec megtagadta mindazt, amit pártja – és ő maga is – ez ügyben több mint három évtizeden át képviselt. A bevándorlóknak kötelességük, hogy integrálódjanak a társadalom főáramához és elfogadják alapértékeit – mondta Blair. Ha nem tudják ezeket elfogadni, maradjanak távol; „alkalmazkodjanak, vagy ne jöjjenek ide” – fogalmazott, és hozzátette: „A multikulturális társadalomban való létezés jogát mindig értelemszerűen ellensúlyozta az integrálódás, a britté válás kötelezettsége: britnek és ázsiainak, britnek és feketének, britnek és fehérnek kell lennünk.”

Álljunk ellen a kísértésnek, hogy a „brit” szó helyére „magyar”-t, a többi jelző helyére pedig mondjuk a „cigány”, „zsidó” vagy „kínai” jelzőket helyettesítsük. A magyar társadalom ugyanis távolról sem küzd olyan súlyos etnikai gondokkal, mint a britek (ne felejtsük el, hogy az említett Blair-beszéd is a 2005. évi bombamerényletek árnyékában hangzott el).

Köszönhetjük ezt egyrészt annak, hogy szerencsésen „elmaradott” társadalmunkat nem tudta még áthatni olyan mértékben a posztmodern multikulti ideológia, mint egyes nyugati országokét. Köszönhetjük másrészt annak, hogy a magyar történelmi hagyományokban mélyen gyökerezik az a gondolat, amit a brit baloldal mostanában fedezett föl: a domináns értékrend ernyője alatt egymás mellett békében élő kultúrák modellje. Érdemes lenne persze alaposabban is elmélyednünk a történelmi ismeretek tárházában; az mindenesetre tény, hogy a középkori Angliában például törvényen kívülieknek nyilvánították a cigányokat, valamint betiltották a walesi nyelv nyilvános használatát. Jó, ha tudjuk: Magyarországon sem etnikumot, sem nyelvet nem ért soha ilyen durva atrocitás.

Érdemes továbbá elgondolkodnunk sokat emlegetett Szent Korona-tanunk valódi tartalmán. Ez ugyanis éppen egybevág a multikulti végét meghirdető Blair-beszéd üzenetével: ha elfogadod az alapértékeinket, ha vállalod a hozzájuk való alkalmazkodás kötelezettségét, akkor megtarthatod a különbözés jogát. Vagyis lehetsz úgy „hungarus”, hogy nem vagy „magyar”.

Örüljünk neki, hogy másfél évvel ezelőtt egy vezető nyugati hatalom vezető politikusa is rájött valami ilyesmire. De nehogy azt kezdjük el most majmolni, amiben már ő sem hisz! Vannak hagyományaink, amelyek nagyon is aktuálisak; semmi szükség rá, hogy most találjuk ki Magyarországot.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Milyen Magyarország? Milyenek a magyarok? Gondolatok nemzettudatról, országimázsról.

Keresés

Keres

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2022, IGEN